Савјет министара не да Арапима, Ирцима и Британцима без виза у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Савјет министара не да Арапима, Ирцима и Британцима без виза у БиХ


САРАЈЕВО - Вијеће министара БиХ данас је поново одбило усвојити одлуку о измјенама Одлуке о визама којима би се грађанима Саудијске Арабије, Ирске и Уједињеног Краљевства омогућио улазак у БиХ без виза. Против ове одлуке гласлали су министри из ХДЗ-а БиХ.

Јосип Грубеша, министар правде БиХ казао је новинарима у Сарајеву након ванредне сједнице Вијећа министара да су хрватски министри били против ове одлуке због тога што  је Европска унија изразила забринутост, те да ХДЗ БиХ штити интересе европског пута БиХ.

"Ово све је изазвало велику полемику, наравно да су нам сви туристи добро дошли, сви они који долазе у БиХ, али морамо имати сигурносне претпоставке за све људе који долазе. Не сматрамо да је то проблем што смо гласали против укидања виза јер сви они туристи који долазе из Саудијске Арабије имају визу за неку од европских земаља или САД, па тако могу учи и у БиХ", рекао је Грубеша.

Иако није  хтјела изаћи пред новинаре Бисера Турковић, министрица вањских послова огласила се на свом профилу на Фацебооку казавши да је пропуштена историјска шанса да се ублаже негативне посљедице пандемије корона вируса на туристички сектор.

"Одговорност за милионске штете је нас министрима кој ису се успротивили приејдлогу за олакшавање визног режима за грађне Велике Британије, Ирске и  Саудијске Арабије а ова одлука је подржана у цијелој БиХ. Не могу пронаћи никакво оправдање за овакав чин, али је ово можда њабљи одговор зашто БиХ не напредује", написала је Турковићева.

Подсјетимо, Влада Кантона Сарајево данас је упутила поруку Вијећу минситара да је спремна да  на рачун институција БиХ уплати 880.000 КМ колико  се у буџет БиХ годишње прикупи од виза грађана Саудијске Арабије.

Данас је поново пала и одлука о  либерализацији режима уласка страних држављана у БиХ, те могућност да се признаје потврда о вкацинацији или преболованом корона вирусу. Против ове одлуке гласали су Бисера Турковић, минситар вањских послова БиХ и Сифет Поџић, министар одбране  БиХ. Више о томе на OVOM LINKU.

Независне новине