Патријарх тражи да се до даљег одгоди доношење Закона о културном насљеђу :: Semberija INFO ::

 

Патријарх тражи да се до даљег одгоди доношење Закона о културном насљеђу


БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије затражио је од министра културе и информисања Србије Маје Гојковић да до даљег одгоди доношење Закона о културном насљеђу, јер се у њему не помиње Косово и Метохија и јер би овим законом Цркви била ускраћена основна власничка права.


Патријарх у допису Гојковићевој указује да је Српска православна црква (СПЦ) највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног насљеђа у Србији, али да нажалост није била укључена у процес израде веома важног Закона о културном насљеђу, који задире и у њено унутрашње функционисање.

Српски патријарх је указао на мањкавост одређених чланова Нацрта закона, те навео да се у шест чланова помиње Аутономна покрајина Војводина, а ни у једном члану Аутономна покрајина Косово и Метохија, гдје је културно насљеђе најугроженије и, готово свакодневно, изложено нападима и девастирању.

Његова светост је, с тим у вези, указао на могућност недобронамјерних закључака да је изостављањем јужне српске покрајине из текста овог кровног закона, ова покрајина искључена из система државне бриге, што није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног насљеђа на Косову и Метохији.

Патријарх је указао и на чињеницу да је чланом 102 нацрта овог закона, де факто укинуто право СПЦ да културно насљеђе, чији је власник, користи за сопствену мисију, за коју су та културна добра вијековима и стварана, објављено је на сајту СПЦ.

У овом саопштењу је напоменуто да су правни стручњаци указали српском патријарху да би стриктном примјеном овог члана, Црква од власника била сведена на корисника, којој би послије осам вијекова била ускраћена основна власничка права, која су светиња у свим демократски уређеним друштвима и државама.

Измјенама и допунама предложеног нацрта, закон неће бити у супротности са Законом о црквама и вјерским заједницама, што је, како се додаје, сада несумњиво случај.

Патријарх Порфирије сматра да усвајање оваквог закона не би допринијело заједничкој дводеценијској интензивној борби СПЦ и државе да своје културно насљеђе на простору Косова и Метохије сачувају у свом окриљу, као и у уставном и систему заштите културних добара Србије.

Срна / Глас Српске