Швајцарска неће пропасти, али ће платити цијену :: Semberija INFO ::

 

Швајцарска неће пропасти, али ће платити цијену


БЕРН - Швајцарска ће платити цијену изгубљеним извозом, већим трошковима и биће мање привлачна као пословно средиште.

Како оцјењују аналитичари, ово ће се десити након што је Швајцарска протекле недјеље одлучила да одустане од уговора који би је тјешње повезао с највећим трговинским партнером - Европском унијом.

Иако је евроскептична крајња десница славила пропаст онога што је сматрала колонијалним уговором, а љевица навијала за одбрану мјера подршке за високе швајцарске плате, компаније и економисти су упозорили да ће услиједити значајне економске посљедице.

"Швајцарска неће пропасти, али ће је поступно притиснути застаријевање више од 100 билатералних споразума који осигуравају неометану прекограничну трговину, док се Брисел држи завјета да тој земљи неће одобрити никакав нови приступ његовом тржишту без уговора", наводи Ројтерс.

Сектор медицинске технологије је већ осјетио недостатке, будући да је протекле недјеље истекао Споразум о међусобном договору о индустријским стандардима (МРА), што значи да швајцарски произвођачи medtecha имају једнак третман као и свака земља изван ЕУ, преноси Новац.хр.

Индустријско тијело "Swiss Medtech" објавило је да ће нови административни захтјеви у почетку коштати сектор око 114 милиона швајцарских франака (127 милиона долара), а затим годишње по 75 милиона франака.

Иако је то тек дјелић укупног извоза вриједног 5,2 милијарде франака, већа опасност је у неевропским фирмама и новооснованим предузећима која ће Швајцарску избјегавати при одабиру мјеста свог европског сједишта.

"Свако ко једноставно изјави да су административни трошкови подношљиви у потпуности игнорише колико је јака међународна конкуренција", рекао је предсједник "Swiss Medtecha" Беат Фонлантен.

Швајцарски машински сектор (МЕМ) могао би да се суочи с тешкоћама двије или три године након истека МРА, али изгледи за унију електричне енергије и сарадњу у здравству већ су пресушили.

"Swissmem" (удружење машинске и електротехничке индустрије) сматра да је неометан приступ јединственом тржишту нужан. Удружење извози 80 одсто својих производа, а око 55 одсто одлази у 27 земаља чланица ЕУ.

"Хиљаде висококвалитетних послова у Швајцарској зависи од билателарних аранжмана", саопштио је "Swissmem", такође упозоравајући на снабдијевање електричном енергијом из ЕУ.

"Ради сигурности снабдијевања електричном енергијом и све веће потражње за њом због климатских промјена, сматрамо да нам је посебно хитан и нужан споразум о електричној енергији и то не само за индустрију", наводе из тог удружења.

Студија истраживачког центра "BAK economics" показала је да би застоји у трговини који су посљедица техничких препрека могли да смање извоз робе у секторима, који би директно кумулативно могли бити погођени 12-постотним падом до 2040. године.

"Извозно оријентисана швајцарска економија зависи од стабилних трговинских односа, а тиме и од одговарајућих споразума с ЕУ. То више није случај без оквирног споразума или јасне алтернативе", навели су.

Истраживачи швајцарских универзитета више не могу имати приступ програму "EU Horizon", који научницима осигурава милијарде финансирања.

"Ако Швајцарска више не буде дио програма финансирања 'Horizon', то је као да је избачена из Лиге шампиона у фудбалу", рекао је прошлог мјесеца потпредсједник Савезног технолошког института у Цириху Детлеф Гинтер.

Директор Швајцарског економског института КОФ Јан-Егберт Стурм сматра да ће, без неког оквирног споразума с ЕУ, швајцарска економија све теже остајати конкурентна.

"Многи ће сектори, на примјер фармацеутска индустрија, енергетски сектор или наука, бити под све тежим притиском без оквирног споразума", рекао је он.

Б92 / Независне новине / Агенције