Путин и Ердоан о производњи Спутњика В у Турској :: Semberija INFO ::

 

Путин и Ердоан о производњи Спутњика В у Турској


МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоан разговарали су данас о потенцијалној производњи руске вакцине Спутњик В у турским фабрикама и о испоруци те вакцине у Турску почев од маја.

"Они су детаљно размотрили тему сузбијања ширења корона вируса, узимајући у обзир и епидемиолошку ситуацију у Турској“, саопштио је Кремљ након телефонског разговора двојице лидера, преноси Тасс.

Како се наводи, наглашено је да Русија остаје спремна да појача практичну сарадњу у том правцу.

Конкретно, разматра се организовање испорука руске вакцине Спутњик В у најкраћем могућем року, почев од овог мјесеца, наводи се у саопштењу Кремља и додаје да се планира и заједничка производња вакцине у турским предузећима.

Предсједници Русије и Турске разговарали су данас телефоном и другим темама укључујући Либију, Сирију, Нагорно-Карабах и туризам.

Русија и Турска наставиће да подржавају напоре владе националног јединства у Либији, узимајући у обзир интересе главних политичких снага и региона земље, саопштила је данас прес-служба Кремља о исходима телефонског позива, преноси Тас с.

Лидери су такође потврдили своју намјеру да наставе да координирају рад на унапређењу међусиријског дијалога, навео је Кремљ у данашњем саопштењу.

Путин и Ердоган су разговарали и о нагодби о Нагорно-Карабаху, као и активности руско-турског центра који надгледа прекид ватре и престанак свих непријатељстава у зони сукоба.

Предсједници очекују да ће мјере предузете за сузбијање епидемије омогућити значајно побољшање ситуације и обновити билатералне везе у туристичкој сфери.

Кремљ је навео и да је Ердоган захвалио руској страни на сарадњи, преноси Тасс.

Тањуг / Независне