Званичници честитали 1. мај: Сви заједно морамо да радимо у интересу радника и њихових права :: Semberija INFO ::

 

Званичници честитали 1. мај: Сви заједно морамо да радимо у интересу радника и њихових права


БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је грађанима, радницима и синдикалним организацијама у Републици Српској Међународни празник рада, истичући да Српска и њене институције у другој години пандемије, упоредо са мјерама за одбрану јавног здравља, воде једнако изазовну борбу за очување економске стабилности и радних мјеста.

- За остваривање важног циља, као што је унапређење материјалног положаја радника, неопходна је функционална и стабилна Република која има капацитет да одговори на изазове које намеће пандемија корона вируса, као и партнерски однос са социјалним партнерима и привредном заједницом - истакла је Цвијановићева у честитки.

Она је изразила увјерење да ће се послије превазилажења овог тешког периода свједочити даљем побољшању животног стандарда свих грађана Републике Српске.

Цвијановићева је напоменула да 1. мај - празник рада, представља симбол борбе за радничка права и радничку солидарност и подсјећа на историјску борбу за радничка права и достојанство човјека који својим часним и поштеним радом обезбјеђује егзистенцију себи и својој породици.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим грађанима, радницима и синдикатима 1. мај - Међународни празник рада, истакавши да све институције треба да буду максимално посвећен заштити радничких права и унапређењу положаја свих радника.

- Сви заједно морамо да радимо у интересу радника и њихових права. Смањење незапослености, отварање предузећа и нових радних мјеста, спречавање одласка младих морају да буду основни задаци свих институција - истакао је Додик у честитки.

Он је истакао да је поносан због чињенице да је Република Српска успјела да заштити раднике и њихова права, те обезбиједи скоро повећање плата и у овим тешким и изазовним временима када се цијели свијет суочава са пандемијом и њеним посљедица по економију, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

- Наш задатак и у предстојећем периоду биће да сачувамо постојећа радна мјеста и отварамо нова, да запошљавамо младе људе, стручњаке. Не смијемо стати у борби против пандемије и посљедица које она носи, већ морамо наставити даље јединствени и јаки - нагласио је Додик.

Он је навео да је власт у Републици Српској показала да је способна да помогне и у овим тешким временима, а тако ће бити и даље.

- Желим свима срећан Први мај, професионални успјех и личну срећу, и да предстојеће празнике прославите у кругу најближих да би сачували своје и здравље својих најближих - нагласио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је у првомајској честитки грађанима, радницима и синдикатима да ће Влада у наредном периоду, осим ургентних мјера за очување економије усљед посљедица пандемије вируса корона, активно радити и на заштити права радника тамо гдје су угрожена.

-Влада ће дати замајац привлачењу нових инвестиција и унапређењу пословног амбијента како би се дао додатни стимуланс унапређењу домаће економије и подизању животног стандарда - истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да у вријеме пандемије вируса корона, која намеће велика економска искушења за цјелокупну свјетску економију, па тако и домаћу, права радника добијају потпуно нову димензију.

Премијер Српске је нагласио да је Влада с тим циљем у протеклих годину дана, односно од избијања пандемије до данас, предузела и, и даље предузима, низ корака како би помогла да се домаћа економија одупре овом изазову и тако сачува радна мјеста.

- Без обзира на то што се суочавамо са овим, глобалним изазовом, можемо бити задовољни с тим што, упркос смањењу потребе за робом и услугама на глобалном нивоу, у протеклих годину дана није дошло до смањења броја запослених, него, напротив, до благог повећања - навео је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада у протеклих годину разне секторе помогла са 218 милиона КМ да би се лакше изборили са посљедицама пандемије, укључујући и подршку од 74,15 милиона КМ за сектор привреде, чиме је директно допринијела очувању радних мјеста.

- Истовремено, исплаћене су минималне плате, односно порези и доприноси, за раднике у секторима чији је рад био онемогућен због спровођења епидемиолошких мјера, те омогућена бесплатна здравствена заштита за све наше грађане, без обзира на то да ли им се уплаћује осигурање или не - прецизирао је Вишковић.

Вишковић је истакао да ово није крај настојањима да буду обезбијеђени услови, не само за очување радних мјеста, већ и за повећање плата и побољшање животног стандарда.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима, радницима и синдикатима у Републици Српској 1. мај, Међународни празник рада, уз жељу да у Српској буду додатно унапређени и побољшани услови рада, повећана запосленост и подигнут стандард свих грађана, запослених и пензионера.

Чубриловић је нагласио да је пандемија вируса корона угрозила привреду и све привредне и ванпривредне дјелатности, како у цијелом свијету, тако и у Републици Српској, те подсјетио да је Влада, кроз широк програм помоћи, учинила све да ублажи ефекте пандемије и сачува радна мјеста.

Он је истакао да ће приоритет свих и у будућности бити покретање производних капацитета и побољшање укупног привредног амбијента у Републици Српској.

- Јачање привреде, очување радних мјеста, повећање запослености, систематичније инспекцијске контроле у области заштите права радника и предузетника, повећање плата и пензија биће наши приоритети. Народна скупштина Републике Српске, као и до сада, ствараће потребан законодавни оквир буде темељ за развој друштва у том смјеру - поручио је Чубриловић у честитки.

Тегелтија: Повод за поновну афирмацију рада

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је радницима, синдикатима и грађанима у БиХ Међународни празник рада, који подсјећа на историјску борбу за радничка права, те указао да овај празник треба да буде повод за поновну афирмацију рада, правде и солидарности као цивилизацијских вриједности које воде напретку друштва.

- Више него икада данас је потребно показати и пружати солидарност, хуманост и колегијалност, али и не заборавити симболику празника 1. маја - истакао је Тегелтија.

Он је нагласио да је приоритет Савјета министара провођење реформи, у складу са уставним надлежностима, с циљем унапређења пословног амбијента како би сачували постојећа и омогућили отварање нових радних мјеста.

- Надам се да ћемо сви, у овом тешком периоду пандемије, остати привржени развоју социјалног дијалога како би што прије дошло до економског опоравка земље - наводи се у честитки.

Тегелтија је позвао све грађане да се и у вријеме празника придржавају мјера надлежних органа о заштити како би се што прије вратили економским темама и створили услове да сваки радник може достојанствено живјети од свог рада.

Ђокић: Сви заједно да се изборимо за боље услове рада

Предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић честитао је 1. мај, Међународни празник рада, свим грађанима и пожелио да се у годинама које долазе сви заједно изборе за боље услове рада и веће плате, запажајући да предстоји свјетлија будућност.

Ђокић је подсјетио на важност обиљежавања 1. маја чије су тековине уклесане у суштину постојања партије коју води, те је истакао радост јер се ове године празник слави у свјетлу попуштања пандемијских мјера и најаве о повећању плата радницима.

Он је навео да је СП од оснивања окренута ка унапређивању привреде, да се снажно залаже за отварање нових радних мјеста и поправљање положаја радника.

- Зато морамо свим силама да радимо на поправљању положаја радника у свим секторима друштва, као и на унапређењу пословног и привредног амбијента у Републици Српској. Сигуран сам да је уз напоре које улажемо, пред нама свјетлија будућност и да ћемо се ускоро вратити нормалном начину живота и рада - истакао је Ђокић.

 Он је указао да су се преживјеле и много горе ситуације, те да је сигуран да ће људи и из ове пандемије изаћи као побједници.

Ђокић је напоменуо да је 1. мај борбени дан за права свих радника, симбол свих запослених и оних који посао траже, дан за све који крче свој пут, за родитеље који због посла не проводе довољно времена са дјецом, за љекаре који су годину и више данима и ноћима уз своје пацијенте.

Срна / Глас Српске