Срби у Херцеговини постају конститутиван народ :: Semberija INFO ::

 

Срби у Херцеговини постају конститутиван народ


МОСТАР - У Херцеговачко-неретванском кантону Срби би ускоро требали бити равноправни са Хрватима и Бошњацима и уживати своја уставна права конститутивног народа.

Иницијативу за уставне измјене којим би се ријешила конститутивност српског народа данас је Влади Херцеговачко-неретванског кантона упутио Клуб посланика ХДЗ-а БиХ.

Ову информацију је потврдио замјеник предсједавајућег Скупштине ХНК Томислав Мартиновић (ХДЗ) наводећи као је циљ завршити тај дио уставних промјена што прије.

“Та иницијатива ће ићи званично са циљем да се то питање што пије окончамо”, казао је Мартиновић.

Предсједавајући Скупштине ХНК Шериф Шпаго (СДА) истиче да још од 2017. године у скупштинској процедури постоје амандмани које је утврдио Клуб Бошњака у вези с измјенама Устава, који се односе на конститутивност српског народа и на равноправну употребу српској језика и писма ћирилица.

“Могу одговорно рећи да ће сви посланици у Клубу Бошњака подржати приједлог кад дође из Клуба заступника хрватског народа и мислим ако се крене у ту процедуру да је све припремљено. Практично само треба могућност да се измјене Устава утврде и донесу са двотрећинском већином, а то је са 20 руку. Ако Клуб посланика Хрвата буде за, нема никаквих проблема да се то заврши. Ако буде требало и ванредну сједницу ћемо заказати да би то цивилизацијско питање ријешили”, закључио Шпаго, преноси портал Кликс.

Глас Српске