Процес придруживања не смије отићи странпутицом :: Semberija INFO ::

 

Процес придруживања не смије отићи странпутицом


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Недовољна ангажованост и неодлучност Европске уније да се више укључи у приступне процесе земаља западног Балкана, те лоши резултати на европском путу држава региона стварају опасност да се бројне кризе додатно продубе, а све то се посебно рефлектује на БиХ.

Истакли су ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући предстојећи састанак Савјета за иностране послове ЕУ, који ће бити одржан 10. маја у Бриселу, а на којем ће једна од главних тема бити управо западни Балкан. Овај састанак је најавио високи представник за иностране послове и безбједносну политику ЕУ Жозеп Борељ у уторак, током разговора са члановима Предсједништва БиХ. Он је истакао да постоји јасна опредијељеност ЕУ да предузме одлучније кораке ка стабилизацији кризе, док су чланови Предсједништва изразили опредијељеност за развијање добросусједских односа и регионалне сарадње.

Члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Лазар Продановић каже за “Глас Српске” да одговорност за спор процес у случају БиХ постоји с обје стране.

- Објективно, БиХ се не може похвалити ни минимумом испуњавања обавеза. Била би позитивна порука лидерима ЕУ када бисмо испунили бар неке од 14 приоритета, а не видим разлог зашто се то не би десило. С друге стране, чињеница је и да водеће земље ЕУ сносе одговорност за застој у приступу земаља региона - рекао је Продановић.

Он истиче да је неопходна проактивнија улога ЕУ и да би најбоље било када би све земље заједно што прије ушле ЕУ, те да је то једини гарант да се зауставе приче о девастирању, “нон-пејперу” и свим другим стварима које угрожавају тај пут.

- Постоји песимизам и на укупно стање у ЕУ. Одређене земље ове процесе заустављају и чекају “погодан” тренутак. Свако одуговлачење овог процеса лоше дјелује на укупну ситуацију, укључујући и безбједоносна питања. Потребна је проактивнија улога ЕУ, онаква каква је била код посљедњег пријема десет земаља. Прилично каснимо и постоји тај евроскептицизам у смислу да се процес придруживања завршио уласком Хрватске - истиче Продановић.

Савјетница српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Ана Тришић Бабић каже за “Глас Српске” да постоји интересовање ЕУ да се активније укључи у процесе придруживања земаља западног Балкана, а посебно воља да се криза у БиХ превазиђе што прије.

- Састанак са комесаром Жозепом Борељом је прошао у позитивној атмосфери и добили смо добре поруке. Свакако, БиХ са своје стране треба много озбиљније да приступи свему, али нам је за то неопходна и већа подршка ЕУ. Овај састанак је одлична прилика да се процес придруживања устабили, јер он не смије да оде странпутицом, која води у кризу - истиче Тришић Бабић.

Упозорење

На спорост европских интеграција земаља западног Балкана упозорили су и западни медији, а лондонски дневник “Фајненшел тајмс” у свом тексту истиче да ће САД и ЕУ платити скупљу цијену што дуже буду занемаривали овај регион. Они истичу да не постоји реалност од избијања насиља као деведесетих година, али да је извјесна трајна нестабилност региона.

Глас Српске