Народна скупштина РС: Размотрен нацрт закона о стратешком планирању :: Semberija INFO ::

 

Народна скупштина РС: Размотрен нацрт закона о стратешком планирању


БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о стратешком планирању и управљању развојем у Српској, чији је циљ успостављање јединственог и функционалног система планирања и управљања одрживим развојем у Републици.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је у завршној ријечи да ће ресорно министарство размотрити све квалитетне примједбе и сугестије народних посланика, да би се дошло до што квалитетнијег приједлога закона.

Успостављањем система стратешког планирања и управљања биће омогућен и лакши приступ фондовима ЕУ и побољшана искориштеност ванбуџетских средстава за финансирање развојних пројеката, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ТРЖИШТУ ХАРТИЈА ОД ВРИЈЕДНОСТИ

Помоћник министра финансија Републике Српске Снјежана Рудић рекла је да је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности (ХоВ) предложен ради далјег развоја тржишта капитала са акцентом на примарно тржиште, те олакшаванја приступа капиталу у околностима сманјене ликвидности привредних субјеката услјед негативних послједица пандемије вируса корона.

Образлажући овај нацрт у Народној скупштини, Рудићева је рекла да би поједноставлјенје процедуралних захтјева, а тиме и сманјенје појединих јавних понуда, требало да додатно анимира емитенте да недостајућа средства за пословне активности прибавлјају на тржишту ХоВ, што би резултирала разноврснијом понудом квалитетних финансијских инструмената и већим обимом тргованја на домаћем тржишту.

Она је рекла да је проширен обим послова које могу да обавлјају брокерско-дилерска друштва, на начин да, осим своје основне дјелатности за коју су прибавили дозволу Комисије за ХоВ, могу да обавлјају и помоћне дјелатности које су у вези са основном дјелатношћу.

Рудићева је додала да су, такође, брисана ограниченја брокерско-дилерским друштвима за отваранје и вођенје збирних кастоди рачуна.

Клјучне измјене предвиђене овим актом су осавременјаванје одредаба које се односе на проспект /службени документ који се саставлја и објавлјује приликом уврштенја вриједносних папира на берзу/, поједноставлјенје поступка емисије ХоВ уз задржаванје задоволјавајућег нивоа транспарентности, далји развој брокерско-дилерске дјелатности, саниранје послједица изазваних пандемијом вируса корона и даље усклађивање са правном регулативом ЕУ.

Један од разлога доношења закона јесте и да се инвеститорима обезбиједе повољнији услови за улагање капитала, наведено је у образложењу овог акта, који је размотрен у Народној скупштини Републике Српске.
 
У складу са новим рјешењима, скраћен је и рок за објављивање јавног позива и проспекта са 15 на седам дана прије почетка уписа ХоВ, а ради повећања ефикасности и брзине спровођења поступка емисије.

Прописани су и случајеви у којима емитент дужничких ХоВ није обавезан да објављује проспект.

РАЗМОТРЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОГРАМА РАЗВОЈА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о реализацији Дугорочног програма развоја основних геолошких истраживања Српске за период од 2018. до 2020. године, који, између осталог, обухвата израду прегледних и основних геолошких карата Републике.

Представник Завода за геолошка истраживања Републике Српске Цвјетко Сандић, образлажући овај извјештај у парламенту Српске, рекао је да је огроман значај извођења основних геолошких истраживања у Републици.

"Геолошка истраживања су значајна имајући у виду да се привредни и економски развој националних економија у свијету, а посебно Републике Српске базира на кориштењу сопствених природних минерално-сировинских и енергетских потенцијала", истакао је Сандић. 

Он је навео да је израда геолошких карата од стратешког интереса за Републику Српску због чињенице да се ове карте директно могу користити за стратешка планирања у различитим областима - рударству, просторном планирању, водопривреди, те енергетици, са посебним освртом на обновљиве изворе као што је геотермална енергија, као и шумарству.

Срна / Глас Српске