Амбасадор САД у БиХ: На столу санкције због дестабилизације Дејтона :: Semberija INFO ::

 

Амбасадор САД у БиХ: На столу санкције због дестабилизације Дејтона


САРАЈЕВО - На столу се налазе санкције због дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције, а још строже санкције могу увести грађани гласањем на изборима, навео је на свом блогу Ерик Нелсон, амерички амбасадор у БиХ.

Како је истакао, када су Сједињене Државе успјеле, кроз посредовање, довести до склапања Дејтонског мировног споразума да би се окончао рат деведесетих, лидерима и грађанима БиХ дата је важна прилика да граде мир и стабилност, преносе „Независне“.

-Ми данас подржавамо напоре БиХ да оствари просперитетну будућност у Евроатлантској заједници, која почива на овим темељима - истакао је Нелсон.

Према његовим ријечима, САД и даље су пријатељ БиХ и дају чврсту подршку њеном територијалном интегритету и суверенитету.

-Заједно са нашим партнерима одлучни смо у својој подршци примарном очекивању грађана БиХ да могу живјети и одгајати дјецу у окружењу у којем постоји узајамно поштовање, као и да могу бирати лидере који се брину о њиховим потребама, а не пуне сопствене џепове и не лишавају их сваке наде. Свака КМ која заврши у џепу политичара је КМ која није потрошена на образовање дјеце, побољшање инфраструктуре или плату грађана БиХ - истакао је Нелсон.

Како је додао, ово је постало још јасније током разарајуће пандемије због које превише људи у БиХ и свијету умире, док политичари одбијају сарађивати.

-Грађани свакодневно осјећају посљедице кратковидости у фокусу усмјереном на ентитетске надлежности, умјесто на стварање функционалне БиХ која побољшава положај свих грађана. Једноставне и важне ствари могу однијети животе, као непостојање јединственог броја за хитне случајеве 112 - навео је Нелсон на свом блогу.

Према његовим ријечима, „још једна смислена реформа која ће побољшати живот сваког грађанина БиХ је и ажурирани државни закон о електронском потпису“, јер ће се тиме, додао је, смањити бирократија, убрзати пружање услуга у јавном сектору и олакшати међународна трговина.

-Централни регистар трансакцијских рачуна потребан је за борбу против прања новца и корупције, за блокирање финансирања терориста, те виши степен сигурности банковног сектора - истакао је Нелсон.

Он је додао да је будућност свих грађана јединствена БиХ са два ентитета, три конститутивна народа и грађанима који, сви заједно, припадају Европској заједници.

- Умјесто да се баве отварањем нових радних мјеста и привредним растом, искорјењивањем корупције, елиминисањем дискриминације и омогућавањем слободнијих и правичнијих избора, политичари настоје одвратити пажњу од тога и избјећи властиту одговорност - нагласио је Нелсон.

Како је додао, чине то на начин да потичу страх и подјелу који подсјећају на деведесете, вријеме у које се нико не жели вратити.

-Позивају на отцјепљење, желе се вратити на ретроградни „Изворни Дејтон“ и у питање доводе Дејтонским мировним споразумом загарантовано постојање оба ентитета. Овакво скретање пажње служи интересима лидера, задржавајући нетранспарентан и неједнак економски и политички систем који их богати и одржава њихов утицај на штету обичних грађана и њихових живота - навео је Нелсон.

Потом је, дакле, нагласио да се на столу налазе санкције због дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције. Још строже санкције, нагласио је, могу увести грађани гласањем на изборима.

-Ово је разлог зашто су реформе толико битне у овој неизборној години и зашто су се, чини се, лидери намјерили да одврате пажњу грађана од онога што је срж свега - истакао је амерички амбасадор у БиХ.

Нелсон је нагласио да су САД ту да подрже све напоре који ће БиХ повести напријед, према ЕУ и свјетлијој будућности.

-Није прекасно да се лидери „освијесте“ и остваре оно што грађани очекују када је у питању рјешавање стварних проблема. Лидери у БиХ су у претходном периоду показали да имају снагу и способност за постизање консензуса и сарадњу како би се, корак по корак, ствари преокренуле набоље за грађане ове земље - навео је Нелсон.

Глас Српске