Додик: Ускоро и други контигент вакцина Спутњик, 500 доза шаљемо у Мостар :: Semberija INFO ::

 

Додик: Ускоро и други контигент вакцина Спутњик, 500 доза шаљемо у Мостар


БАЊАЛУКА - У Републику Српску је стигло 25.000 доза вакцина Спутњик В, а ускоро стиже и други контигент исте количине, поручио је то предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао и да ће 500 доза бити упућено за Мостар.

"Желим да кажем да ћемо 500 доза упутити у Мостар као помоћ тамошњим структурама. Зато што мислимо да људима треба помоћи и зато што тамо има људи који желе да приме вакцину Спутњик", рекао је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је такође навео да ће 4. маја стићи 80.000 доза кинеске вакцине искључиво за Републику Српску, јер их је она купила.

О ПИК-у: Страше јавност промјенама граница, ако дође до раздруживања границе су већ дефинисане

Додик је поручио данас да Савјет за спровођење мира (ПИК) држи предавања покушавајући да одрже стереотип да је Република Српска кривац за све.

"ПИК није тијело Дејтонског споразума али се мијеша у дејтонску структуру и намеће рјешења која су била погубна. Опет држе предавања и опет су одредили кривца унапријед. Нису споменули увредљиве коментаре Бакира Изетбеговића да су Срби "геноцидаши" и многе друге које смо слушали у прошлости, али су увијек спремни да осуде Републику Српску", рекао је Додик и поручио:

"Једна од неистина које износе је чињеница да је утврђена граница између ентитета, то је опште позната чињеница у Дејтонском споразуму. Страшење јавности о томе да се границе мијењају није тачно, ако дође до мирног раздруживања онда постоје границе, никакве се границе неће мијењати".

Додик тврди да се ПИК налази на страни Бошњака сво ово вријеме, да су власници приче о унитарној БиХ која никада неће моћи да функционише.

"Главни генератор проблема на овим просторима је ПИК, који се покушава наметнути као мјесто за имплементацију споразума, у суштини и то је лажно представљање јер они креирају рјешења која немају никакве везе са споразумом. Они желе БиХ да учине земљом, и зато су толико скочили на причу о папиру који и не постоји", рекао је Додик.

Међународна заједница окупљена око овог истог тијела би хтјела да осигура да је Косово независна држава, а да Република Српска мора да прихвати терор међународног фактора и Бошњака, поручио је Додик.

"Не можете имати различите аршине у готово идентичним ситуацијама. Ако мислите да Косово може да буде самостално, зашто Република Српска не може? Ако се љутите због овог питања, љутите се колико хоћете", поручио је Додик.

Ми желимо да се вратимо изворном Дејтону, поручује Додик, али ако они (ПИК) жели и даље да намеће БиХ какву Бошњаци креирају то се наравно више неће десити и разговараћемо о свим тим стварима.

Шта је ПИК поручио?

Управни одбор Савјета за спровођење мира (УО ПИК-а) на најстрожији могући начин осуђује тренутни политички дискурс у чијем центру се налази тзв. "мирна дисолуција" Босне и Херцеговине, а посебно конкретне кораке које чине представници Републике Српске и носиоци функција на државном нивоу у правцу преговора о раздруживању, укључујући оснивање преговарачких тимова и заговарање распада земље путем кампање оглашавања на интернету.

УО ПИК-а је раније нагласио да неодговорна и раздорна реторика и активности дестабилизирају земљу и скрећу пажњу са стварног посла који лидери ове земље требају урадити на изградњи повјерења и заживљавању владавине права те проведби изборних и економских реформи у корист свих грађана. Несигурност и нестабилност, и посљедична потреба за сталном међународном супервизијом стварна су цијена коју плаћају грађани док се њихови лидери баве јаловим пословима.

Русија није подржала изјаву којом се осуђује мирна дисолуција

- Несигурност и нестабилност и посљедична потреба за сталном међународном супервизијом стварна су цијена коју плаћају грађани док се њихови лидери баве јаловим пословима - наводи се у заједничкој изјави, која је достављена медијима, а са чијим садржајем се није сагласила Руска Федерација.

Из Амбасаде Руске Федерације у БиХ поручују да је изјава неуравнотежена.

Истакли су како сматрају тенденциозним оптуживати само једну страну у условима када је ситуација ескалирала усљед увредљивих и хушкачких изјава друге стране, преноси АТВ.

"У условима бурне дискусије изазване вањским фактором, неадекватне кораке су предузимале све стране. Вјерујемо да је тенденциозно оптуживати конкретно само једну страну, тим прије што је ситуација ескалирала, између осталог, у контексту увредљивих изјава друге стране, које нису биле нимало мирне већ хушкачке. То није најбитније", истичу из Амбасаде Руске Федерације.

У изјави се истиче да се то посебно односи на конкретне кораке које чине представници Републике Српске и носиоци функција на нивоу БиХ у правцу преговора о раздруживању, укључујући оснивање преговарачких тимова и заговарање распада БиХ путем кампање оглашавања на интернету, саопштено је из ПИК-а.

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да се није придружила заједничкој изјави Управног одбора ПИК-а јер је сматра неуравнотеженом, те истакла да је тенденциозно оптуживати само једну страну у условима када је ситуација ескалирала усљед увредљивих и хушкачких изјава друге стране.

Глас Српске