ГРЧКА СЕ ОТВАРА ЗА ТУРИСТЕ ОД ПОЛОВИНЕ МАЈА: ВАКЦИНАЦИЈА, САМОТЕСТИРАЊЕ И ЛЕПО ВРЕМЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРЧКА СЕ ОТВАРА ЗА ТУРИСТЕ ОД ПОЛОВИНЕ МАЈА: ВАКЦИНАЦИЈА, САМОТЕСТИРАЊЕ И ЛЕПО ВРЕМЕ


Од 15. маја су у Грчкој поново добродошли туристи - који су вакцинисани или имају негативан тест.

После шест месеци строгог закључавања, Грчка је почела да се отвара. Предвиђене су три фазе: од 3. маја отварају се баште у ресторанима, а од 10. маја почињу да раде школе. А од 15. маја путници који су у потпуности вакцинисани или имају негативан тест поново су добродошли без обавезе карантина.

Почетком новембра, када је влада у Атини увела локдаун, број дневних инфекција био је мањи од 2500 а на интензивној нези је било упола мање пацијената него сада. Зашто се земља отвара баш сада? Али то питање нико не поставља - чак ни опозиција која Владу иначе стално оптужује за тотални неуспех у борби против пандемије.

Разлог: након шест месеци закључавања, стрпљење људи је исцрпљено, а егзистенцијални страхови оних који нису радили у неколико важних бранши су огромни. Због тога се терасе кафића, барова и ресторана сада поново отварају. А може се покренути и туризам, најважнији извор прихода у земљи. Власти притом рачунају на три кључна фактора: вакцинацију, самотестирање и лепо време, изјавио је премијер Киријакос Мицотакис у обраћању на телевизији.

(ДW)