Инспекторат РС: Биће кажњено свако неодговорно понашање за празнике :: Semberija INFO ::

 

Инспекторат РС: Биће кажњено свако неодговорно понашање за празнике


БАЊАЛУКА - Из Инспектората РС поручују да ће и у данима предстојећих празника бити настављене појачане контроле на терену, због чега су позвали све пословне субјекте да се придржавају превентивних мјера и не излажу ризику од кажњавања и забране рада.

Такође, позивамо и грађане да у току празничне куповине на личном примјеру покажу одговорност у понашању, те да благовремено обаве све планиране обавезе како би се избјегло стварање већих гужви, а свим грађанима омогућило да под истим условима задовоље своје потрошачке потребе, као и трговцима да несметано раде наглашавају у Инспекторату РС и додају да васкршњи и првомајски празници традиционално представљају вријеме окупљања и славља.

– Међутим, тренутна епидемиолошка ситуација од нас и даље изискује стрпљење, разумијевање и одговорност. Коришћењем маске, дезинфекцијом руку, поштовањем физичке дистанце, ограничавањем броја особа које истовремено могу боравити у објекту, знатно се смањује ризик, а грађанима се омогућава несметана куповина и коришћење услуга. Наш заједнички интерес је да привредни субјекти свој рад прилагоде тренутним условима како би несметано радили у обиму у којем је то могуће, али уз поштовање свих епидемиолошких мјера – наводи се у саопштењу.

У Инспекторату РС додају да пословни субјекти који поштују мјере и организују свој рад у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство РС, не треба да брину због доласка инспектора.

– Међутим, свако неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана, биће санкционисани у складу са законом – поручују из Инспектората РС.

Републички инспектори су протекле седмице обавили 670 контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије, а у 32 случаја утврђен је прекршај, па су субјектима изречене казне у износу од 53.000 КМ, док је једном објекту забрањен рад.

У оквиру спровођења наведених мјера, до сада је обављено 58.299 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од 1.518.200 КМ, док је за 75 објеката изречена мјера привремене забране рада.

​Глас Српске