Додик: У протеклој седмици Српској обезбијеђен прилив од 1,5 милијарди КМ :: Semberija INFO ::

 

Додик: У протеклој седмици Српској обезбијеђен прилив од 1,5 милијарди КМ


БАЊАЛУКА - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је међу најважнијим догађајима протекле седмице био долазак у Републику Српску делегације званичника Србије и излазак Српске на Лондонску берзу, те истакао да је на основу свега урађеног обезбијеђен прилив од 1,5 милијарди КМ што даје додатну стабилност Српској.

Додик је навео да ће сутра почети исплата једнократне новчане помоћи одређеним категоријама становништва у Српској за шта је издвојено 15,6 милиона КМ.

Према његовим ријечима, излазак Српске на Лондонску берзу само релаксира њене могућности да повећање прихода користи на овај начин.

Он је за АТВ напоменуо да у Српској има 267.000 пензионера и да ће од сутра оним који имају примања до 415 КМ бити исплаћено једнократно 80 КМ, а изнад тог загарантованог износа, биће исплаћено 50 КМ.

Додик је додао да ће борци од прве до пете категорије који су незапослени или имају примања до 500 КМ добити 100 КМ једнократне помоћи.

Према његовим ријечима, изворни приходи Српске су за прва четири мјесеца порасла за 14 одсто.

“То значи око 44 милиона у буџету Српске. Да није било наше операције у вези са међународним финансијским тржиштем, ми би тај новац резервисали за неке друге ствари. Ово је омогућило неку врсту релаксације”, навео је Додик.

С обзиром на повећане приходе, Додик је нагласио да је одлучено да се за Васкрс пензионерима, исплати једнократна помоћ.

“Ово што смо обезбиједили на међународном финансијском тржишту, путем Лондонске берзе само релаксира наше могућности да повећање прихода користимо на овај начин”, навео је Додик.

Он је оцијенио веома значајним појављивање Српске на Лондонској берзи, те појаснио да је проблем био уставна структура БиХ јер је за онога ко даје новац све важно - да ли ће бити сукоба у земљи, да ли ће институције функционисати.

Додик је истакао да ово у политичком смислу значи повјерење у сувереност, у смислу способности да Република Српска извршава своје обавезе.

“Дакле, ми смо потпуно суверени, тако можете да разумијете ове инвеститоре, да можемо да обезбиједимо приходе који ће то вратити”, рекао је Додик и потврдио да ће Република моћи да сервисира те обавезе.

Он је додао да је ово други пут да Српска излази на међународно финансијско тржиште, а први пут је била Бечка берза.

Према његовим ријечима, у Републици Српској у овој години има доспијећа око 700 милиона за разне обавезе, а ту је и дио обавеза које су пале на Српску до 1992. године.

“То све заједно лијеже кроз ануитете које ми враћамо, дакле, нема додатног задуживања. На крају године, када се рачунају биланси, ми ћемо бити на истом нивоу, с тим што ћемо имати повећање наших домаћих прихода”, каже Додик.

Он је поновио да су до сада приходи у буџет већи за 44 милиона КМ, те додао да су већи и приходи у фонду пензионом, здравственом.

Говорећи о пандемији вируса, Додик је изразио задовољство да се ситуација стабилизује, напомињући да су била огромна издвајања током епидемије корона.

Он је подсјетио да је Српска прва у региону кренула са оштрим мјерама у марту 2020. године, што је спасило италијанског сценарија, те изразио увјерење да су епидемиолошке мјере у Српској од почетка биле одличне.  

Покушај да се нон-пејпером атакује на Српску

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су многи покушали да искористе причу о нон-пејперу да би усмјерили атак на Републику Српску, али и истакао да се не може сакрити чињеница да се у европским структурама све више прича о енентуалној промјени граница у региону.
“Нон-пејпер значи да је необавезан, а сви су скочили да то коментаришу. То неко чини из различитих разлога и сви су узели оно што им одговара”, рекао је Додик за АТВ.

Он је упитао какав би тек атак био да је неким случајем Република Српска написала овај документ.

“Не може нико сакрити чињеницу да се у европским структурама све више прича о томе. Али и европске структуре функционишу на бази неке врсте виртуелне стварности или неког виртуелног циља по коме они неће да схвате стање у БиХ”, рекао је Додик.

Он је нагласио да европске структуре и даље гурају обећање муслиманима из 1995. године да ће им направити државу по њиховом узору, а проблем је што се Република Српска томе супротставила.

“Хрвати су већ доведени у ту позицију да су безначајни зато што их муслимани мајоризују и сад је проблем само Република Српска, а пошто Милорад Додик води Српску, он је одређен као кривац”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик истиче да је лично стварно посвећен томе да Република Српска буде независна држава и то не крије, али не жели да због тог циља буду мобилисани људи и да се за то бори ратом.

“Никада нисам позвао некога у рат, нити покушао да нешто учиним са тог становништва, али сам увјерен да ће се БиХ распасти пошто у њој неће више нико да ради”, рекао је Додик и додао да нефункционалност БиХ доводи до тога.

Он каже да је увјерен да овдје за српски народ нема слободе док Република Српска не буде независна.

Додик је додао да је БиХ промашена ствар јер је у питању експеримент Запада који дефинитивно иде на то да Срби изгубе национални идентитет, институције у Републици Српској, да не могу сами да имају своје буџете, здравство, школство и много шта друго.

Он је истакао да су и странци и Бошњаци учинили све да Србима, па и Хрватима посљедњих година нанесу много проблема, искључиво зато да би нешто остварили код муслимана.

Доди, истиче да БиХ не може да функционише, што потврђује и чињеница да ниједан пројекат овдје не може брзо да се реализује.

Он је истакао да је лаж и прича о заједничкој набавци вакцина у БиХ.

“Натјерали су нас на тај програм Ковакс, па гдје смо стигли и шта смо добили? То су учинили исти они који нам сада говоре да требају уставне промјене или спомињу европски пут са условима да треба све они што одговара муслиманима, али се оставља и даље питање затварања Канцеларије високог представника и позиције страних судија”, рекао је Додик.

Говорећи о случају када је у Приједору пропало 1.300 вакцина, Додик је навео да су вакцине пропале у тренутку када се тешко долази до њих, да је лично за то да се казне одговорни, а шта се десило ће утврдити правосуђе.

Он је истакао да ће бити обезбијеђено нових 1.300 доза вакцине “спутњик ве” како би се ови људи вакцинисали.

Додик је подсјетио да је Република Српска прошле године прва у БиХ уплатила вакцине у програму “Ковакс”, а Федерација БиХ то није учинила.

“Платили смо тада више од шест милиона евра за 400.000 доза, што је довољно за вакцинацију 200.000 људи. А онда смо направили уговор са руским произвођачем вакцина и договорили 1,1 милион доза вакцина, што је довољно за 550.000 људи, као и 160.000 доза кинеског програма за 80.000 људи”, рекао је Додик.

Он истиче да ће око 10. маја доћи прва испорука 80.000 доза кинеске вакцине, а неколико седмица потом и друга доза.

Срна / Глас Српске