ЊЕМАЧКА: ПРЕДСЈЕДНИШТВО ЦДУ-А ПОТВРДИЛО ЛАШЕТА КАО КАНДИДАТА ЗА КАНЦЕЛАРА :: Semberija INFO ::

 

ЊЕМАЧКА: ПРЕДСЈЕДНИШТВО ЦДУ-А ПОТВРДИЛО ЛАШЕТА КАО КАНДИДАТА ЗА КАНЦЕЛАРА


Предсједништво Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) је поново подржало свог предсједника Армина Лашета у кандидатури за демохришћанског кандидата за канцелара на парламентарним изборима у септембру, јављају агенције.

Чланови савезног предсједништва ЦДУ-а су у уторак рано ујутро, након шестосатног састанка, са 77,5 посто гласова подржали Лашета.

Од 46 чланова предсједништва, 31 члан је бирао Лашета, девет Зедера а шест се суздржало од гласања.

Лашетовог конкурента Маркуса Зедера, предсједника Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), мање странке демохришћанске Уније ЦДУ/ЦСУ, подржало је 22,5 одсто чланова предсједништва ЦДУ-а.

Након што су преко викенда пропали покушаји договора двојице предсједника странака Уније ЦДУ/ЦСУ Лашета и Зедера о томе који ће од њих двојице преузети улогу канцеларског кандидата, Зедер је у понедјељак најавио како одлука о канцеларском кандидату зависи од тога шта одлучи предсједништво ЦДУ-а, веће од двију странака Уније.

“Ако предсједништво ЦДУ-а вечерас јасно подржи Лашета, ми ћемо поштовати ту одлуку”, рекао је Зедер у понедјељак послијеподне након састанка предсједништва ЦСУ-а. Он том приликом није рекао што сматра “јасном подршком”.

Кандидатуру Лашета мора још потврдити и вођство ЦСУ-а.

Меркел се повлачи из политике

Зедер је протеклих дана истрајао на кандидатури позивајући се на боље резултате у испитивањима јавног мнијења како код бирача генерално, тако и код гласача Уније ЦДУ/ЦСУ.

Лашет је, како јављају агенције позивајући се на учеснике онлајн састанка предсједништва, рекао како је ноћашњи избор “важан сигнал” у процесу коначног избора канцеларског кандидата Уније и могућег насљедника канцеларке Ангеле Меркел која се након актуалног мандата повлачи из политике.

У историји Уније ЦДУ/ЦСУ само су два политичара из ЦСУ-а, Франз Јосеф Штраус и Едмунд Штојбер, ушла у предизборну трку као канцеларски кандидати.

ЦСУ заступа демохришћанску опцију у Баварској, а ЦДУ у осталих 15 њемачких савезних покрајина.