За санацију посљедица вируса корона исплаћено 179,8 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

За санацију посљедица вируса корона исплаћено 179,8 милиона КМ


БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас извјештај о раду Компензационог фонда Републике Српске за 2020. годину у коме се наводи да је за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона исплаћено 179.896.843 КМ.

Из Компензационог фонда Републике Српске исплаћено је 61.352.237 КМ, а из Фонда солидарности за обнову Републике Српске 118.544.606 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске је од 28. маја до 31. децембра прошле године одржао дванаест сједница, те донио 71 закључак.

До оснивања Компензационог фонда, из Фонда солидарности за обнову Републике Српске вршене су исплате за санирања посљедица и потешкоћа насталих усљед ширења вируса корона у Републици Српској.

У саопштењу се подсјећа да је Компензациони фонд Републике Српске до 31. децембра прошле године одобрио исплату 3.000.000 КМ за интервентни откуп 6.000 јунади и 10.000 свиња, те 2.000.000 КМ за откуп 11.000 тона произведеног поврћа, у сврху финансијске помоћи узгајивачима, произвођачима и прерађивачима за санирање посљедица изазваних вирусом корона.

Компензациони фонд одобрио је и 200.000 КМ за набавку два "Елиса" анализатора и других инструмената потребних за спровођење истраживања "Национална студија серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији Републике Српске".

Одобрено је Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске 375.000 КМ са ПДВ-ом за набавку 56 контејнера неопходних јавним здравственим установама у Републици Српској.

Из Компензационог фонда је одобрено и 1.813.714 КМ за набавку дезинфекционих средстава за школе у сврху обезбјеђења несметаног провођења наставног процеса за вријеме трајања пандемије вируса корона.

У прошлој години, из Компензационог фонда, одобрена је и исплата 149.267 КМ за бруто плате за љекаре који су запослени у здравственом систему Републике Српске.

УСВОЈЕНА ИНФОРМАЦИЈА О ИЗРАДИ ДОПУНЕ ПРОЦЈЕНЕ РИЗИКА ОД ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о изради допуне "Процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма" и Акционог плана за борбу против прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период од 2021. до 2023. године, те задужила надлежне институције Српске да активно учествују у изради ових докумената.

На сједници је именован представник Владе Републике Српске у радну групу и подргупе за израду допуне процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ и Акционог плана за борбу против прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период од 2021. до 2023. године.

Процјена ризика од прања новца и финансирања тероризма представља свеобухватан процес прикупљања и анализе релевантних података с циљем да се процијени степен изложености појединачних сектора прању новца и финансирању тероризма, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Поред наведеног, сврха процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма јесте и да се сагледа могућност ефикасног ангажовања расположивих финансијских, техничких и људских капацитета и ресурса у борби против финансијског криминала.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о активностима на имплементацији међународних обавеза из области спречавања прања новца и финансирања тероризма и изради нацрта закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности.

Министарству правде и Министарству финансија наложено је да утврде обвезнике примјене закона и надзорне органе како би их дефинисли у складу са уставним надлежностима и овлаштењима институција Републике Српске.

Министарство финансија задужено је за предузимање активности на припреми измјена прописа из своје надлежности ради даљег усклађивања са међународним стандардима и праксом, правном тековином ЕУ, те праксом и стандардима Савјета Европе у области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности.

Надлежне институције задужене су за успостављање "регистара стварних власника" за пословне субјекте у Републици Српској, у складу са стандардима ЕУ и у оквиру јединственог информационог система за регистрацију пословних субјеката у Српској.

Свим министарствима је наложено да у пуном капацитету учествују у процесу усаглашавања ставова у изради закона.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА СУПРОТСТАВЉАЊЕ ТРГОВИНИ ЉУДИМА

Влада Републике Српске усвојила је извјештај о реализацији Акционог плана за супротстављање трговини људима 2020.-2023. година за период од 4. јуна. до 31. децембра 2020. године.

Влада Републике Српске сагласна је да се наведени извјештај користи као анекс извјештаја о реализацији Стратегије за супротстављање трговини људима у БиХ 2020-2023. година, за 2020. годину, који усваја Савјет министара, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Влада Републике Српске подржава активности тима за праћење спровођења Акционог плана за супротстављање трговини људима 2020-2023. година.

На сједници је прихваћена информацију о приједлогу за суфинансирање пројеката "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом - Израда пројекта ремедијације и рекултивације земљишта на локацији Инцел и Повећање енергетске ефикасности Болнице Свети врачевиж Бијељина, које реализује УНДП.

Дата је сагласност Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске да суфинансира пројекат "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом - Израда пројекта ремедијације и рекултивације земљишта на локацији Инцел", у укупном износу од 160.000 КМ.

Влада је дала сагласност Фонду да финансијски подржи пројекат "Повећање енергетске ефикасности Болнице Свети врачевиж Бијељина, у укупном износу од 95.000 КМ.

​Срна / Глас Српске