ИСТРАЖИВАЊЕ: ЕФИКАСНОСТ ВАКЦИНЕ МОДЕРНА НЕШТО МАЊА ОД ПОЧЕТНЕ :: Semberija INFO ::

 

ИСТРАЖИВАЊЕ: ЕФИКАСНОСТ ВАКЦИНЕ МОДЕРНА НЕШТО МАЊА ОД ПОЧЕТНЕ


Америчка биотехнолошка компанија Модерна објавила је да је ефикасност њене вакцине против корона вируса на нивоу од 90 посто против свих облика коронавирусне болести и 95 посто ефикасна против тешких облика те болести.
Вакцина и даље пружа снажну заштиту против болести шест мјесеци након друге дозе.

Нови резултати произилазе из треће фазе клиничког испитивања, којим је обухваћено више од 30.000 људи широм Сједињених Америчких Држава.

Податак о ефикасности представља благи пад у односу на ранији податак од 94,1 посто, објављен у часопису Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине у децембру.

Нови број темељи се на 900 анализираних ЦОВИД случајева из студије до 9. априла, док се претходни темељио на 185 случајева.

У саопћењу компаније није наведено зашто је ефикасност вакцине нешто мања, али један од разлога могао би бити појава нових забрињавајућих верзија које нису толико осјетљиве на антитијела која се јављају као одговор на вакцину.

Модерна ради на двије модифициране вакцине специфичне за нову варијанту корона вируса и објавила је да су студије на мишевима показале да су те вакцине изазвале повећани имуни одговор.

Ради се о варијанти Б.1.351, такозваној јужноафричкој варијанти вируса.
Резултати тих студија објављени су у научном раду који сада чека научну рецензију.

“Нови претклинички подаци о кандидатима за вакцину, специфичним за варијанту корона вируса, дају нам основ за вјеровање да можемо проактивно одговорити на нове верзије вируса”, рекао је извршни директор Стефан Бенсел.
Компанија је објавила да је до 12. априла глобално испоручила 132 милиона доза своје вакцине, укључујући приближно 117 милиона доза у Сједињене Америчке Државе.

До краја маја испоручиће још 100 милиона доза, а слиједи још 100 милиона до краја јуна.
Клиничко испитивање вакцине те компаније за адолесценте у доби од 12 до 17 година проводи се на 3.000 испитаника у САД-у.

У току је прикупљање 6750 испитаника у САД-у и Кини за педијатријско клиничко испитивање за дјецу у доби од шест мјесеци до 11 година.

Вакцина Модерне одобрена је у више од 40 земаља.