​ЦИА о поријеклу ковид-19: Кинези нису искрени :: Semberija INFO ::

 

​ЦИА о поријеклу ковид-19: Кинези нису искрени


Америчке обавјештајне службе не искључују хипотезу по којој је дошло до инцидента у кинеској лабораторији како би објасниле почетак епидемије корона вируса у Вухану у Кини, рекли су званичници.

“Обавјештајна заједница не зна тачно гдје, када ни како је вирус први пут пренесен”, рекла је директорица обавјештајне службе Аврил Хејнес пред сенатским одбором. Она је говорила о двије могуће теорије које би могле објаснити поријекло корона вируса: контакт човјека са зараженим животињама или лабораторијски инцидент. Додала је да се наставља радити на том питању и прикупљати информације како би се дошло до појашњења поријекла пандемије.

“Радимо све што можемо и користимо све ресурсе који су нам на располагању како бисмо то расвијетлили”, рекао је директор ЦИА-е Вилијам Барнс. Али “оно што је јасно нама и нашим стручњацима то је да кинески челници нису били потпуно искрени ни транспарентни у њиховој сарадњи” са Свјетском здравственом организацијом (WHO) рекао је.

У извјештају објављеном крајем марта, стручњаци WHO-а су оцијенили “крајње мало вјероватном” теорију по којој би вирус побјегао из Института за вирологију у Вухану, граду у којем се први пут појавио крајем 2019. Али директор организације Тедрос Адханом Гебрејесус затражио је неколико дана након тога да се настави истрага о тој могућности, додајући да су му међународни стручњаци пренијели с колико су се потешкоћа суочавали да би дошли до података за вријеме посјете Кини.

Тезу о томе да је вирус изашао из лабораторије подржавао је бивши амерички предсједник Доналд Трамп, док је Кина увијек негирала ту могућност.

Агенције