Еколошко удружење Еко - пут из Бијељине упозорава: Рудник литијума у Јадру угрозио би живот око Дрине :: Semberija INFO ::

 

Еколошко удружење Еко - пут из Бијељине упозорава: Рудник литијума у Јадру угрозио би живот око Дрине


Еколошко удружење  “Еко - пут” огласило се ових дана саопштењем за јавност у којем се истиче да би планирани рудник литијума у Јадру код Лознице значио огромну опасност за биљни и животињски свијет дринског слива у Подрињу.

Ово удружење наводи да су активности компаније “Рио тинто” на пуно локација у свијету довеле до загађења воде и земљишта и до уништења биодиверзитета.

“У случају да се пројекат отварања рудника литијума оствари, није питање, да ли ће, већ када ће се догодити екоцид и када ће дринска вода постати загађена тешким металима и сумпорним киселинама”, наведено је у заједничком саопштењу Удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”, Еколошког удружења “Еко - пут” Бијељина и удружења “Ерт трајв”.

Ова три еколошка удружења упозоравају да би негативне посљедице по воду и природну околину довеле и до слома привреде у овом региону, те  да би на стотине домаћинсатва остало без извора егзистенције. Евентуална штета по природу, заштићене биљне и животињске врсте не може се ни процијенити.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић