Комшић и Џаферовић одбили Додика за буџет :: Semberija INFO ::

 

Комшић и Џаферовић одбили Додика за буџет


САРАЈЕВО - Иако је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, желио да закаже сједницу како би се размотрио Нацрт буџета институција БиХ за ову годину, хрватски и бошњачки чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић нису били вољни да се сједница одржи, потврђено је "Независним" из Додиковог кабинета.
Сазнајемо да сједница неће бити заказана ни за четвртак, а када ће бити заказана још се не зна.

Додик је у уторак на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да ће као предсједавајући Предсједништва у сриједу тражити да на сједници ове институције БиХ буде разматран буџет и упућен у даљу процедуру, односно у Парламентарну скупштину БиХ.

Подсјећамо, Вијеће министара упутило је Предсједништву на разматрање Нацрт буџета институција БиХ. У њему је осигурано 21.684.000 КМ за борбу против пандемије узроковане вирусом корона, а Вијеће министара БиХ ће посебним одлукама прописати кориснике, намјену, износ и начин кориштења ових средстава.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2021. години износе 1.027.100.000 КМ, што је повећање за три посто у односу на буџет из претходне године, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 843.905.504 КМ, и веће је за пет посто у односу на буџет институција БиХ за 2020. годину.

Плате запослених у институцијама БиХ остају на нивоу из претходне године. Приходи од директних пореза износе 780.000.000 КМ, и на нивоу су из 2020. године. Тако укупни расходи институција БиХ и сервисирање вањског дуга БиХ у Нацрту буџета за 2021. годину износе 1.871.005.504 КМ и у односу на 2020. годину већи су за четири посто, односно 67.452.574 КМ.

Додик је изразио задовољство ставком за подршку у борби против пандемије ковида-19 која износи више од 21 милион, те да се дигла галама о платама.

"Имају неки синдикати који мени пишу. Нисам разговарао с њима о том питању јер то није мој посао, нити Предсједништва БиХ", рекао је Додик и додао да то што су његове колеге у Предсједништву "распириле очекивања", то је онда питање за њих.

Напоменуо је да се противи томе да се члановима Предсједништва БиХ, Вијећа министара, посланицима, директорима агенција и било коме на нивоу БиХ повећају плате.

Независне новине