Бура у Црној Гори: Најжешћа криза од смјене Ђукановићевог режима :: Semberija INFO ::

 

Бура у Црној Гори: Најжешћа криза од смјене Ђукановићевог режима


Фото - Влада Црне Горе
ПОДГОРИЦА - Седам мјесеци послије пада власти Мила Ђукановића, Црна Гора је ушла у прву озбиљну политичку кризу, сада и званичним приједлогом Здравка Кривокапића да од Скупштине затражи смјену Владимира Лепосавића, министра правде, људских и мањинских права, због његовог става о Сребреници.

Медији преносе да се излаз из слијепе улице не назире, а унутар власти се отворила огромна пукотина по овом питању.

Кривокапић је рекао да је одлуку о смјени Лепосавића донио тешка срца, подсјетивши на споразум коалиције побједника августовских избора по којем, због разнородности коалиције, неће бити диран стратешки курс земље.

"Договорили смо се да се нећемо дијелити у питањима која су ДПС-у служила као полуге преко којих нас је политички дијелио и држао у покорности. Потписали смо споразум да бисмо Црну Гору заједно ослободили од међусобног неразумијевања, да бисмо помирили оца са сином, брата са сестром, комшију са комшијом", навео је он.

Кривокапић је истакао да тај споразум није и не може бити свима по мјери, али јесте једини начин да се поменути процес отпочне, те да је то изазов који су морали да прихвате сви министри из кабинета, уз јасну свијест да свако солирање на осјетљивим питањима и темама може донијети штету заједничком путу ка циљу којем сви теже.

"Нисам предложио да се министар Лепосавић разријеши само због изјаве у вези са Сребреницом. Он, али и сви министри ове владе, морају добро знати да личне ставове подреде опстанку Владе. Немамо луксуз изношења личних ставова ако су у супротности са споразумом који смо уласком у Владу прихватили. Лепосавић је себи допустио тај луксуз", навео је Кривокапић.

Послије најаве Кривокапића да ће свој приједлог упутити парламенту, формална иницијатива за смјену Лепосавића стигла је у највиши законодавни орган.

Лепосавић је одбио да да оставку на захтјев премијера, па се у црногорској политичкој јавности тумачи да је тако пољуљао и интегритет предсједника Владе. С друге стране, иницијативи за његову смјену противи се добар дио владајуће коалиције.

Наиме, неизвјесна је већина од 41 посланика неопходна да Лепосавић остане без мјеста у Влади, а црногорски медији преносе да би ово могло довести до буре раног прољећа у Црној Гори.

Да ће подржати његов одлазак најавили су из СДП-а, СДА, Бошњачке и Либералне партије. Албанска листа не спори разлоге смјене. Парламентарна рачуница показује да она зависи од гласова опозиционог ДПС-а и владајуће Уједињене реформске акције Дритана Абазовића.

Абазовић, који је потпредсједник црногорске владе, рекао је да ће у парламенту гласати за опозив Лепосавића, ако он до тада не поднесе оставку.

Утисак је да је премијер пред тешким изазовом: већину за смјену Лепосавића може да обезбиједи једино уз помоћ љутих ривала из ДПС-а, што га не доводи у лагодну политичку позицију. С друге стране, ако не обезбиједи већину, круни сопствени политички легитимитет.

И народ у Црној Гори је у понедјељак и уторак изласком на улице више градова и блокадом путева показао шта мисли о приједлогу за смјену министра правде.

Кривокапић је у отвореном писму народу Црне Горе поручио да није издајник, нити ће то икад бити, а да је одлуку о покретању смјене Лепосавића донио тешка срца.

"Нећу издати ни земљу коју водим, ни све људе који су у мени видјели наду да Црна Гора може васкрснути и засијати гордим сјајем каквим је сијала вијековима", навео је Кривока-пић.

Он је додао да је одлуку о томе да покрене смјену Лепосавића тешко донио, поручивши: "Одлуку сам донио да бих вас сачувао, а не да бих вас издао".

Одлука је услиједила након изјаве Лепосавића да је спреман да призна да је у Сребреници почињен геноцид "кад се то и недвосмислено утврди".

Вучић: Подршка српском народу

Александар Вучић, предсједник Србије, рекао је да српски народ у Црној Гори и даље може да очекује подршку Београда.

"Сви треба да знају да смо ми већ прилично научили да се из Црне Горе одлази на прославе 'Олује' и да сваки пут морају да пажљиво слушају оно што говоре представници НАТО-а, САД и Брисела, а да мало ређе чују или не морају оно што каже Београд. И то је њихово право, а наша је обавеза да показујемо поштовање према туђим жртвама као према својим", нагласио је Вучић.

Ивица Дачић, предсједник Скупштине Србије, изјавио је да се Србија неће мијешати у унутрашња питања Црне Горе и нагласио да би било жалосно да власт у Подгорици падне због тога како неко оцјењује догађаје у Сребреници.

Независне новине