ММФ задржао прогнизу раста Србије на 5,0 посто за ову години :: Semberija INFO ::

 

ММФ задржао прогнизу раста Србије на 5,0 посто за ову години


ВАШИНГТОН - Међународни монетарни фонд задржао је пројекцију раста бруто домаћег производа Србије на 5,0 посто за ову годну, и на 4,5 процената за 2022, колико је предвиђао и у јануару.

У априлском издању "Глобални економски изгледи 2021", представљеном данас уочи почетка прољетног засједања ММФ-а и Свјетске банке, процењује се да ће просјечна стопа раста Србије до 2026. године износити 4,0 одсто.


Са стопом раста од 5,0 процената у овој години, колико предвиђа Фонд, српска економија ће се потпуно вратити на ниво прије пандемије, будући да је лани склизнула за само 1,0 проценат, што је један од најбољих економских резултата у региону и у Европи у години коју је обиљежила борба са ковид пандемијом.

Према прогнози Фонда, посјечна годишња стопа инфлације у Србији износиће ове године 2,2 одсто, а догодине 2,4 процента, што је у оквирима циљаног коридора Народне банке Србије од 3,0 посто плус/минус 1,5 процентних поена.

ММФ предвиђа да ће дефицит текућих плаћања Србије у 2021. износити 5,7 процената, након чега ће се наредне године спустити на 5,5 посто.

Када су у питању економије у региону, БДП Хрватске у текућој години би, по ММФ-у, требало да порасте за 4,7 одсто, Босни и Херцеговини се предвиђа раст од 3,5 процената, а Сјеверној Македонији од 3,8 посто.

Након прошлогодишњег пада од 15,2 процента, Фонд процијењује да ће се Црна Гора опоравити по стопи од 9,0 процената у 2021, док се најнижа стопа раста, од 0,8 одсто, прогнозира за Словенију.

Према пројекцији ММФ-а, косовска привреда, која је прошле године забиљежила пад од 6,0 одсто, дјелимично ће то надокнадити ове године са растом од 4,5 процената.

ММФ такође прогнозира да ће у текућој години Бугарска забиљежити раст од 4,4 посто, Мађарска од 4,3, Албанија од 5,0 одсто, а Румунија и Турска од по 6,0 процената.

Танјуг / Глас Српске