Мандати странкама, скенери бирачима :: Semberija INFO ::

 

Мандати странкама, скенери бирачима


Делегације најјаче владајуће странке СНСД-а и двију највећих опозиционих партија СДС-а и ПДП-а постигле су сагласност да заједно подрже измјене Изборног закона БиХ које подразумијевају да мандати умјесто појединцима припадају странкама, као и увођење скенирања и видео-надзора на бирачка мјеста.

Поред тога, ове три странке су поновиле да не одустају од раније заузетог заједничког става кад су у питању измјене Изборног закона које је неопходно направити ради спровођења пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Сејдић и Финци”, а који каже да из Републике Српске у Предсједништво БиХ неће бити биран Србин, као што сада каже закон, већ ће се бирати “један” члан Предсједништва БиХ, али директно као и до сада.

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа БиХ и члан делегације СНСД-а која је у уторак угостила опозиционаре Средоја Новић каже да је јако значајно што је дошло до разговора највиших страначких делегација, јер се то може посматрати као први корак у успостављању нове ере у понашању и политичким односима у Републици Српској.

- Сагласност која је постигнута у вези са изборним законом је добра за Републику Српску, али и за изборне процесе у БиХ и та сагласност би могла да буде једна од највећих побједа које грађани Српске очекују - каже Новић.

Он додаје да је  било говора и о електронском гласању, истичући да је прије прошлогодишњих општих избора постојао низ разлога због којих је СНСД био против тога.

- Ми нисмо против електронског гласања и боље контроле изборног процеса, али тада смо били зато што су постојале бројне недоумице у вези са спровођењем то­г закона, прије свега када је ријеч о бази података - каже Новић.

Он каже за “Глас Српске” да на састанку са делегацијама СДС-а и ПДП-а није било говора о увођењу обавезног гласања, али каже да он лично сматра да оно треба да буде уведено.

- Ја подржавам обавезно гласање и идеју да сви грађани морају да изађу на изборе и обаве своју дужност. На тај начин би власт добила пуни легитимитет, јер ако би на изборе изашло 90 одсто бирача и нека опција добила 50 или 60 одсто гласова, онда апсолутно нико не би могао да оспорава њен легитимитет - каже Новић.

Потпредсједник СДС-а и члан делегације ове странке која је била на састанку са СНСД-а Недељко Гламочак каже за “Глас Српске” да је одраније познато да ни СДС, ни СНСД немају ништа против тога да мандати припадају странкама.

- То је званично потврђено на састанку страначких делегација. Ми сматрамо да је то добро рјешење, јер ће онемогућити трговину мандатима каквој смо свједочили посљедњих година. Постигнута је и сагласност о увођењу електронског гласања, односно скенера и видео-надзора на бирачким мјестима - каже Гламочак.

Када је ријеч о увођењу обавезног гласања, Гламочак каже да нема ништа против те идеје.

- БиХ не би била једина земља у којој је гласање обавезно, тако да немам ништа против тога, при чему би то питање било потребно озбиљно анализирати и на основу праксе других земаља доћи до најбољег рјешења - каже Гламочак.

Генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша каже да је са СНСД-ом постигнута потпуна сагласност о томе да мандати треба да припадају странкама.

- Што се тиче конкретног рјешења, наш став је да треба да буде нађен модел који би подразумијевао задржавање отворених листа, односно могућности гласања за појединачне кандидате, али да се странкама омогући да одузму мандат ономе ко евентуално напусти странку - каже Грмуша.

Он додаје да је сигуран да су представници међународне заједнице против тога да мандати припадају странкама, али да је најважније да странке постигну сагласност.

- ПДП и СНСД су се усагласили и да би било добро да се повећа цензус са три на пет одсто, али смо свјесни да ће бошњачке странке тешко пристати на то - каже Грмуша.

​Извор: Глас Српске