СВИ ИЗЕТБЕГОВИЋИ НА БУЏЕТСКИМ ЈАСЛАМА :: Semberija INFO ::

 

СВИ ИЗЕТБЕГОВИЋИ НА БУЏЕТСКИМ ЈАСЛАМА


САРАЈЕВО - Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић поставила је Бакира Садовића, сестрића Алије Изетбеговића за вршиоца дужности секретара овог министарства.

Сазнаје ово “Глас Српске” из добро обавијештених извора у Савјету министара БиХ, који су истакли да је Турковићева Садовића премјестила из Одсјека за мир и безбједност при Сектору за мултилатералне односе на ново радно мјесто, чиме ће Изетбеговићев сестрић постати “десна рука” министарке.

На овај начин, како наводе извори “Гласа”, Турковићева је још једном показала како у овом министарству предност имају страначки кадрови СДА, а посебно они који су блиски или у сродству са неким из врха ове партије. Званичну потврду ове информације, и поред упућеног новинарског питања, нисмо успјели добити, јер се из МИП-а БиХ нису удостојили да одговоре.

Извори “Гласа” ипак подсјећају да овако непотистичко понашање министарске Турковић, али и Бакира и породице Изетбеговић, нису од јуче, те наводе како су њих двоје у претходном периоду својски потрудили да добро и о трошку државе ухљебе своју ближу, али и даљну родбину.

Подсјећања ради, а о чему је “Глас” већ писао у неколико наврата, Турковићева је прво сина Алија, који је до тада радио у Обавјештајно-безбједоносној агенцији, ургентно пребацила у Амбасаду БиХ у Катару, а онда је покушала и злоупотријебити свој јавни положај да би испословала да њена кћерка Семра буде примљена у Канцеларију за борбу против тероризма при Уједињеним нацијама у Њујорку.

Турковићева је очигледно жељела да крене стопама лидера СДА Бакира Изетбеговића, чија готово сва ближа и даљна родбина “преживљава” на буџетским јаслама. Они који нису запослени у јавним институцијама или органима власти, кроз своје приватне компаније примају милионе марака буџетског новца.

Тако супруга Себија под својом контролом држи здравствени системом у Кантону Сарајево, док сестра Сабина Берберовић са супругом Мирсадом већ годинама држи “Биксеко”, фирму која има један од најповлашћенијих статуса код јавних компанија. Сабинина кћерка и унука Бакира Изетбеговића, Нађа Берберовић-Диздаревић је директорица Музеја “Алија Изетбеговић” - кантоналне јавне установе у државној својини. Осим што се финансира дијелом из буџетских средстава музеј сваке године добија и разне подстицаје и донације и од институција и јавних предузећа у државном власништву.

На овом списку је и Јасминко Акшамија, супруг друге кћерке Алије Изетбеговића, Лејле, који је сувласник ИПСА, института који је током свих ових година добијао изузетно вриједне и уносне послове од јавних компанија из ФБиХ.
И на крају, ту је и сестра Себије Изетбеговић - Изета Грађевић, иначе супруга Мирсада Пуриватре, директора “Сарајево филм фестивала”, чије се одржавање сваке године такође финансијски помаже из буџета са различитих нивоа власти у БиХ.

Закон о непотизму

Лејла Брчић из Наше странке недавно је рекла да ће једна од активности коју намјерава спровести Влада Кантона Сарајево бити доношење и закона о спречавању непотизма. Како је појаснила, разматра се неколико опција, а једна од њих је и да ближа родбина лица која обављају јавне функције неће моћи бити запослени у јавној служби овог кантона.
- Они неће моћи бити запослени ни у државној служби ни у овој, да је назовемо ванбуџетској, дакле јавним институцијама које се не воде као државна служба, али јесу корисници јавних средстава - истакла је она.

(Глас Српске)