Да ли су могуће измјене Изборног закона БиХ у овој години? :: Semberija INFO ::

 

Да ли су могуће измјене Изборног закона БиХ у овој години?


Година 2021. требало би да буде година у којој је измјена изборног законодавства могућа, а не немогућа мисија. Поручили су ово представници међународне заједнице у Босни и Херцеговини. Изразили су наду, да ће се у изборну 2022. ући са новим измијењеним Изборним законом. Представници власти истичу недостатке важећег Закона, но питање је – има ли консензуса да се они исправе?

На институционалним измјенама Изборног закона тренутно ради Парламент Босне и Херцеговине. У парламентарној процедури је формирање Интерресорне радне групе, коју чине ХДЗ, СДА, СНСД и СББ. Консултанти би били Централна изборна комисија БиХ, академска заједница, невладин сектор. Делегат Шпирић предлаже да у њој буде и опозиција.

НИКОЛА ШПИРИЋ, делегат у Дому народа ПСБиХ

”Тиме би реформа и успјех био успјех свих. Реформа Изборног закона не би прерастала у политикантске предизборне теме. Ја бих молио да се само у том смислу моја намјера схвати и мислим да није касно.”

Делегат Јусуфовић предлаже средње рјешење, уз поштовање принципа и грађанског и националног. Скреће пажњу на бројне неправилности које треба елиминисати из Изборног закона – промијенити начин бирања бирачких одбора, чланова ЦИК-а, али и увести нове технологије.

МУНИБ ЈУСУФОВИЋ, делегат у Дому народа ПСБиХ

”Уколико се не уведу нове технологије, ми нећемо никада имати регуларне изборе. Узмимо само случај избора у Мостару. Погледајте само ситуацију гдје је извршена провјера одређених бирачких одбора. Дошло је до тешких крађа.”

ЦИК, међу осталим, предлаже успоставу регистра особа чије функције су неспојиве са могућношћу кандидатуре на изборима.

ЖЕЉКО БАКАЛАР, предсједник ЦИК-а

”Кандидатура се остварује само потписивањем изјаве под пуном казненом и материјалном одговорношћу. Људи тврде да нема неспојивости, међутим то је тешко провљерљиво и до сада није санкционирано.”

Заступница Кришто истиче да Изборни закон крши и угрожава право на демократско бирање и легитимно представљање. И то је, каже примат који треба рјешавати.

БОРЈАНА КРИШТО, предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ

”Када се постигне договор о овом кључном питању и отклони дискриминација једног цијелог народа као и сваког појединца, у смислу истицања кандидатуре за ове позиције, свакако се требамо се фокусирати и на правнотехничке поправке.”

Из међународне заједнице поручују да у овој години измјене Изборног закона требају бити могућа мисија и да се у наредне изборе уђе са новим изборним системом.

ЕРИК НЕЛСОН, амбасадор САД у БиХ

”Ово је неизборна година и прилика за Босну и Херцеговину да омогући свим грађанима да буду изабрани. Та прилика не смије бити пропуштена.”

КЕТЛИН КАВАЛЕК, шефица Мисије ОСЦЕ у БиХ

”Правни оквир по којем су проведени избори садржи поједине слабости. Сада је веома битно да се одреде и исправе ти недостатци, а 2021. година ће бити кључна за то.”

Ово су неке од 36 препорука Калиције ”Под лупом”, која је организатор онлине конференције о теми Изборна реформа 2021.

БХРТ