Брод који блокира Суецки канал дјелимично ослобођен, чека се плима :: Semberija INFO ::

 

Брод који блокира Суецки канал дјелимично ослобођен, чека се плима


Масивни брод који преноси контејнере и који је скоро недјељу дана блокирао пролаз кроз египатски Суецки канал дјелимично је враћен у пловно стање, саопштила је управа Суецког канала (СЦА), будећи тако наду да ćе прометни пловни пут ускоро бити поново отворен.

Евер Гивен, дугачак 400 метара заглавио се дијагонално преко јужног дијела канала по јаком вјетру прошлог уторка, зауставивши бродски саобраćај на најкраćој бродској рути између Европе и Азије.

Након даљег ископавања и извлачења током викенда, спасиоци из СЦА и тима холандске фирме Смитх Салваге радили су на ослобађању брода помоћу тегљача у раним сатима понедељка, рекли су два поморска и бродска извора.
СЦА је рекао да је Евер Гивен исправљен у каналу и да ће се даље вучне операције наставити када плима нарасте у понедјељак. Поморски саобраћај кроз канал наставиће се када се брод усмјери на подручје Великих језера, шири дио канала, додаје се.

Видео објављен на друштвеним мрежама показује да се брод окренуо и отворио простор у каналу. Други снимци, које Реутерс није могао одмах да верификује, укључују навијање и трубе бродова који су се оглашавали у знак  славља.
Најмање 369 бродова чека да прође коз канал, укључујући десетине бродова за транспорт контејнера, других теретњака и нафтних и плинских танкера, рекао је предсједник СЦА Осама Раби.

Технички менаџер брода није одмах одговорио на захтев за коментар. Тимови за спашавање Суецког канала појачали су у недјељу ископавања и багерирање и надали су се да ће им плима помоћи да помакну брод.

Цијене сирове нафте пале су након вијести да брод поново плови, а нафта Брент пала је за један долар по барелу на 63,67 долара. Акције Evergreen Merine Corp, чији је закуподавац брода, порасле су 3,3 одсто.

Око 15 одсто свјетског саобраћаја прелази Суецки канал, који је за Египат кључни извор девизних прихода. Тренутна обустава кошта канал 14 до 15 милиона долара дневно.

Цијена транспорта за танкере нафтних деривата готово су се удвостручиле након што је брод насукан, а блокада је пореметила глобалне ланце снабдијевања, пријетећи скупим одлагањем компанијама које се већ баве ограничењима због ЦОВИД19.

Неки бродари су одлучили да преусмјере своје терете око Рта добре наде, додајући око двије недјеље на дужину путовања и додатне трошкове горива. СЦА је саопштила да може убрзати конвоје кроз канал када се Евер Гивен ослободи.

Семберија инфо / Агенције