ЕМА: ВАКЦИНА АСТРА ЗЕНЕКА ЈЕ БЕЗБЈЕДНА И ЕФИКАСНА :: Semberija INFO ::

 

ЕМА: ВАКЦИНА АСТРА ЗЕНЕКА ЈЕ БЕЗБЈЕДНА И ЕФИКАСНА


Foto: Justin Tallis/AFP
Вакцина компаније Астра Зенека је безбједна и ефикасна и није повезана са повећаним ризиком од стварања крвних угрушака, саопштила је Европска агенција за лијекове (ЕМА).

- Међутим, не можемо потпуно да отпишемо могућу везу. Оно што препоручујемо је подизање свијести о могућој вези. Покренућемо детаљнију истрагу - речено је конференцији послије данашњег ванредног састанка.
Шефица ЕМА Емер Кук изјавила је да корист вакцине Астра Зенека надмашује ризике које заражавање може да донесе.

Она је подсјетила да је око седам милиона људи примило вакцину против вируса корона у Европској унији, као и да је вакцинисано 11 милиона Британаца.

- Када вакцинишете милионе људи, неке тешке нуспојаве су неизбјежне. Наш задатак је да спроведемо истрагу. Посвећени смо томе да одмах истражимо све могуће доказе и документа. Данашњи закључак нам омогућује да и даље наставимо кампању вакцинисања и да наставимо да увијек и о свему информишемо грађане ЕУ - додала је Емер Кук.

Безбједносни одбор ЕМА предузео је детаљну процјену случајева који се односе на појаву крвних угрушака до којих је дошло код особа које су претходно примиле вакцину Астра Зенека.

Након што су се појавили извјештаји о случајевима згрушавања крви, многе земље у Европској унији зауставиле су коришћење вакцине британско-шведске компаније.

Многе од њих објавиле су да ће причекати процјену и препоруку ЕМА.

ЕМА и Свјетска здравствена организација претходних дана су препоручивале наставак имунизације вакцином Астра Зенека док трају анализе, напомињући да њене предности надмашиле евентуалне ризике.
 
(sputniknews.com)