ШАРОВИЋ - ЂИ ПИНГ: КИНЕСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ОБЛАСТИМА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ :: Semberija INFO ::

 

ШАРОВИЋ - ЂИ ПИНГ: КИНЕСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ОБЛАСТИМА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ


Шеф клуба посланика СДС, ПДП и ДНС у Предсавничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић разговарао је данас са амбасадором Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пингом о застојима у сарадњи и реализацији различитих важних пројеката и  могућностима боље сарадње Босне и Херцеговине и Кине кроз велике мега пројекте „Један појас један пут“ и „Кина плус 17“ земаља централне и југоисточне Европе.
 
„Могућности за сарадњу су огромне а посебно могућности за инвестирање Кине у БиХ са нагласком на области пољопривреде и енергетике. Уз то, само у наредних 5 година Кина има намјеру да из 17 земаља централне и источне Европе увезе робу у вриједности од 170 милијарди долара те да удвостручи увоз пољопровредних производа из овог дијела Европе, гдје своју шансу треба да искористи и Босна и Херцеговина“, истакао је Шаровић.
 
Заједнички закључак је да могућности сарадње у области енергетике и изградње инфраструктурних пројеката такође нису довољно искориштене те да и на овом пољу власти у Босни и Херцеговини могу и морају урадити много више.
 
Шаровић је посебно нагласио могућности сарадње и инвестирања у области обновљивих извора енергије, посебно соларне енергије, нарочито у Херцеговини која има највише сунчаних дана и овом питању у наредном периоду посветиће се посебна пажња.