Очекује се вриједност пољопривредне производње од 826 милиона марака :: Semberija INFO ::

 

Очекује се вриједност пољопривредне производње од 826 милиона марака


БАЊАЛУКА - Република Српска очекује да ће пољопривреда ове године остварити вриједност од 826 милиона марака, а укупно ће бити обрађено 234 хиљада хектара пољопривредног земљишта, рекао је на прес конференцији након сједнице Владе РС Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Кад је у питању ратарство, рекао је да се очекује приход од 337 милиона марака.

Представљајући информацију о активностима на прољетној сјетви, Пашалић је истакао да је план да се ове године различите пољопривредне културе засаде на укупно 233 хиљада хектара, а у овај број укључене су културе засијане јесенас и које се сију прољетос.

Највише ће, како је рекао, и ове године бити засађено кукуруза, и то на 136 хиљада хектара, од укупно 142 хиљаде хектара колико отпада на ратарске културе.

"Када ове податке упоредимо с подацима ранијих година, немамо значајнијих осцилација, с тим да се мало мијења структура јер се неке културе смањују, а повећава се удио неких других попут индустријског биља, што нас радује јер смо креирали наше мјере подршке да бисмо убацили индустријско биље између кукуруза и пшенице", рекао је Пашалић.

Он је додао да је регистровано повећање сијања индустријског биља, а ове године се сјетва соје планира на око 4,5 хиљаде хектара, сунцокрета на 700 хектара, уљане репице на 2,5 хиљаде и дувана на око 900 хектара.

"Када говоримо о поврћу, очекујемо око 18,5 хиљада хектара, што је у рангу вишегодишњег просјека а доминира кромпир са 8.600 хектара", нагласио је Пашалић. 

Говорећи о трошковима сјетве, негирао је медијске написе да су они виши за 50 одсто, али је признао да су порасли за око 20 одсто, а за овај раст су, поред повећања цијена горива, одговорни раст цијена различитих облика ђубрива, чије поскупљење се креће од три до 30 одсто. Нагласио је да је цијена сјемена на истом нивоу као и раније.

"Ове осцилације не морају нужно да се сматрају као посљедице короне, јер је цијена дизела 2013. године била 2,4 фенинга. Сада имамо много јефтиније гориво. Ове осцилације су нешто што је уобичајено у овом сектору", рекао је Пашалић.

Нагласио је да је најбоља подршка пољопривредницима редовно исплаћивање подстицаја и поврат средстава за капиталне инвестиције, као и регресирани дизел за који је, како је нагласио, обезбијеђено 5,5 милиона марака.

Независне новине