Угоститељима у Српској неприхватљиве рестриктивније мјере :: Semberija INFO ::

 

Угоститељима у Српској неприхватљиве рестриктивније мјере


БАЊАЛУКА – Удружење “HoReCa“ сматра неприхватљивим доношење рестриктивнијих мјера које би се односиле на сектор угоститељства и туризма, без обзира на то да ли се ради о скраћивању радног времена или забрани рада.

Предсједник удружења Далибор Шајић напомиње да је од појаве вируса корона прије 12 мјесеци почела борба сваког угоститеља.

- Апелујемо на грађане да буду одговорни, посебно наше госте да својом одговорношћу не угрожавају друге госте, запосленике, а самим тим и угоститеље - рекао је Шајић.

У Удружању појашњавају да, с обзиром на то да су послодавци у овом сектору у протеклом периоду исцрпили унутрашње финасијске ресурсе, прве пројекције Удружења указују да би доношење рестриктивнијих мјера имало за посљедицу отпуштање између 1.000 и 2.000 радника у угоститељству као и гашење великог броја пословних субјеката који дјелују у овој дјелатности.

Према његовим ријечима, биће тражене и надокнаде за приходе и за раднике уколико не буде разумијевања од Републичког штаба за ванредне ситуације.

-Мјере се требају поштовати, али је нама важно да се прописаним мјерама не угрожава рад угоститељских објеката. Морамо зато наћи заједнички језик са институцијама Републике Српске - рекао је Шајић новинарима у Бањалуци.

Напомиње да овај сектор запошљава директно 14.000 лица, а заједно са другим дјелатностима које су везане за овај сектор, од пољопривредних до произвођача безалкохолних и алкохолних пића, меса и слично, то је око 50.000 људи.

Шајић је подсјетио да у ових 12 мјесеци пандемије вируса корона угоститељство и хотелијерство није радило два мјесеца, док им је у осталих 10 мјесеци рад био лимитиран.

Он је напоменуо да није доказано да се било која трансмисија десила у самом објекту гдје се врши конзумација хране или пића.

- Заједно са Институтом за јавно здравство покушавамо доћи до најкоректнијих услова под којима може радити угоститељски објекат. Заједно са инспекторатом Српске спроводимо све мјере које су можда репресивне, али боље и тако да радимо, него да не радимо и подржавамо санкционисање оних који се не придржавају датих мјера - нагласио је Шајић.

Он је апеловао и да сви грађани личну одговорност испоље у сваком сегменту, као и гости угоститељских објеката, да не би угрозили раднике у том сектору.

​Глас Српске