Болнице поново проширују капацитете :: Semberija INFO ::

 

Болнице поново проширују капацитете


БАЊАЛУКА - У болницама у Српској на лијечењу је скоро 900 пацијената, махом са тешком клиничком сликом, због чега поједине здравствене установе поново морају да проширују капацитете и прелазе на “ковид” режим рада.

Према подацима Института за јавно здравство РС, од укупног броја хоспитализованих јуче је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) било 334, а у осталим болницама 542 пацијената, док је на респиратору било укупно 67 обољелих од “ковида 19”. Из Института је јуче најављено да ће упутити приједлог за увођење оштријих епидемиолошких мјера Републичком штабу за ванредне ситуације, који би требало да засједа данас.

Директор Института Бранислав Зељковић рекао је да је вирусом корона заражено 36 одсто тестираних лица и упозорио да је стање алармантно.

- У појединим локалним заједницама смо одавно прешли 50 одсто заражених у односу на број тестираних, што нам говори да морамо размишљати о рестриктивнијим мјерама, али не смијемо заборавити да нам за санацију треба најмање четири до пет седмица - рекао је Зељковић.

Огроман притисак протеклих дана трпи Болница “Србија” у Источном Сарајеву, у чијој “ковид” амбуланти дневно буде прегледано и до 30 заражених, а први човјек те здравствене установе Небојша Шешлија истиче да је ситуација тренутно изузетно тешка.

- Имамо 80 заражених на лијечењу. Осим “ковид” одјељења са 50 кревета морали смо још два одјељења у новом објекту да ставимо у “ковид” режим. Уколико овај тренд повећања броја заражених буде настављен, мораћемо да ширимо капацитете на одјељења хематоонкологије и ортопедије. Са отварањем тих одјељења за лијечење обољелих од “ковида” премашили бисмо капацитете које смо имали у новембру - рекао је Шешлија за “Глас Српске”.

Упозорио је да је болница дошла до критичне границе и да ће уколико прошире капацитете на сва та одјељења довести у питање лијечење обољелих од других болести.

Да је стање у “ковид” одјељењима тешко упозоравају и из бијељинске Болнице “Свети врачеви”, гдје се лијечи 62 болесника, од којих трећина има тешку клиничку слику.

- На респиратору је 13 обољелих. Број пријема је и даље висок, а међу обољелима са тешком клиничком сликом све чешће су млађе особе - навели су у овој здравственој установи.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић рекао је да је тренутно на лијечењу 39 обољелих.

- За сада имамо довољно кревета, али је примијећено да нам долазе и пацијенти из сарајевско-романијске регије - рекао је Поповић додавши да многи пацијенти касно долазе на прегледе.

Глас Српске