Кошарац: Отварање кинеског тржишта прилика за наше произвођаче :: Semberija INFO ::

 

Кошарац: Отварање кинеског тржишта прилика за наше произвођаче


САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву амбасадора Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пинга, са којим је разговарао о јачању сарадње у области пољопривреде и већем обиму спољнотрговинске размјене.

Данашњем састанку су, на позив Кошарца, присуствовали и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Федерације БиХ Борис Пашалић и Шемсудин Дедић.

Саговорници су поздравили резултате недавно одржаног Самита ''17 плус један'', у оквиру којег је закључено да НР Кина планира да у наредних пет година из земаља централне и источне Европе увезе робе у вриједности од 170 милијарди долара, те да удвостручи увоз пољопривредних производа из овог дијела Европе. Заједничка оцјена је да то може бити шанса за пласман домаћих пољопривредних производа на привредно потентно кинеско тржиште.

Кошарац истакао је да су у том контексту биле охрабрујуће поруке и позиви за унапређење сарадње, које је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио на Самиту ''17 плус један''. Он је такође похвалио ангажман амбасадора Ђи Пинга на промоцији овог догађаја.

У фокусу данашњег разговора била је могућност извоза млијека и млијечних производа, црвеног меса и меда из БиХ на кинеско тржиште.

''Отварање кинеског тржишта значајна је прилика за наше пољопривредне произвођаче, који имају капацитете и искуства да своје производе, осим европским, понуде и кинеским потрошачима. Због тога улажемо максималне напоре да испунимо све услове како би се домаћи производи могли наћи на тржишту ове пријатељске земље'', поручио је Кошарац.

На састанку је договорено да обје стране интензивирају рад на усклађивању сертификата за извоз, као и активности на формирању радне групе за сарадњу у области пољопривреде између БиХ и НР Кине. Указано је и на потребу организовања билатералних састанака између експерата из овог сектора у циљу размјене искустава.

Кошарац нагласио је да ће, на приједлог ентитетских министара, кинеској страни доставити списак компанија из Републике Српске и Федерације БиХ, које су потенцијални извозници млијека и млијечних производа, црвеног меса и меда на кинеско тржиште.

Кошарац, Пашалић и Дедић усагласили су да у наредном периоду одрже састанак са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије у циљу размјене искустава у сарадњи са НР Кином.

''Србија је регионални лидер у спољнотрговинском промету са НР Кином. Намјера нам је да одржимо састанак на министарском нивоу, како бисмо били детаљно упознати са позитивним праксама из Србије и на тај начин унаприједили спољнотрговински промет са НР Кином'', истакао је Кошарац.

Независне новине