СРБИЈА ПРИПРЕМИЛА ДИГИТАЛНЕ СЕРТИФИКАТЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ :: Semberija INFO ::

 

СРБИЈА ПРИПРЕМИЛА ДИГИТАЛНЕ СЕРТИФИКАТЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ


Foto: politika.rs
Србија је припремила дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогућити лакше кретање и путовање ван земље, али то нису ковид пасоши, рекла је министар трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић

- Дигитални сертификат није ковид пасош. То је друга врста исправе. ЕУ се повукла из тога, јер је он садржао и број пасоша, неке податке којима није било мјесто да се ту нађу. Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили PCR тест и негативни сте - објаснила је Матићева за РТС.

Према њеним ријечима, ЕУ ће за недјељу дана дати прецизнију информацију у вези са изгледом и начином издавања сертификата.

Матићева је навела да је Србија већ припремила дигиталне сертификате и многе земље су заинтересоване за преговоре, међу којима Грчка, Израел, Словенија.

- Једна од опција је да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон, а морају се проћи провјере и аутентификације. Постојаће више опција - навела је Матићева.

Она је истакла да се са грчким министарством туризма преговара о међусобном признавању дигиталних сертификата о вакцинацији, те напоменула да ће грађани Србије у Турску моћи и без PCR теста.

Када је ријеч о домаћој туристичкој сезони, Матићева је рекла да ће Србија тек за три године моћи да опорави сектор туризма да дође на ниво из 2019. године, која је била рекордна.
 
(СРНА)