ОПЕК ПЛУС ШОКИРАО СВЈЕТСКО ТРЖИШТЕ НАФТЕ :: Semberija INFO ::

 

ОПЕК ПЛУС ШОКИРАО СВЈЕТСКО ТРЖИШТЕ НАФТЕ


ОПЕК плус, нафташки савез 23 петро-државе, предвођен Саудијском Арабијом и Русијом, потврдио је 4. марта статус кључног фактора глобалног снабдијевања црним златом у „ корона временима“.

Наиме, упркос очекивања берзи да ће ОПЕК плус од априла повећати производњу нафте, макар за 500.000 барела дневно, „Блок 23“ је на инсистирање Ријада, одлучио да додатно не одврће петро–славине у априлу и мају, због свог утиска, да је глобални привредни опоравак још исувише крхак да би они засули тржиште повећаним снабдијевањем нафтом. ОПЕК плус овог пута учинио је ипак изузетак, и то према Русији и Казахстану,  којима је омогућен  скромни пораст производње од 150.000 барела дневно.

Истовремено, Саудијска Арабија потврдила је доминантног  играча овог удружења петро држава. Принц Абделазиз бин Салман, саудијски министар енергетике, објавио је  да ће Ријад наставити „ и наредних мјесеци“ да се држи унилатералне, јануарске одлуке о смањењу производње нафте за милион барела дневно.

Та одлука Ријада, првобитно орочена на два мјесеца, шокирала је берзе почетком године, и подстакла скок цијене нафте. „У следећих неколико мјесеци, одлучићемо како нам буде одговарало, када ћемо и колико повећати производњу. Тим поводом, нисмо у журби“, нагласио је принц Абделазиз бин Салман.

У међувремену, Александер Новак, замјеник руског премијера и руски министар енергетике, изјавио је да су чланице ОПЕК плус оптимисте кад је ријеч о глобалном привредном опоравку у 2021. години, односно да виде „ сигнале раста тражње нафте“.

Према Новаку, ОПЕК плус „ будно мотри на кључне берзанске сигнале и уздржани је оптимиста што се тиче побољшања ситуације. Видимо знаке економског опоравка и опоравка тражње у будућности. Надам се да ће 2021. бити кључна година“, рекао је Новак након видео–конференције ОПЕК плус.

Послије ових вијести, из сједишта ОПЕК-а у Бечу, цијена барела „ брента“ скочила је читавих пет одсто ( око 66 долара ) са тенденцијом даљег поскупљења, јавиле су агенције.

Берзе нису криле изненађење најновијим одлукама ОПЕК плус. Колико крајем прошле седмице, пред „ кључни” видео самит  ОПЕК-а 4. марта, и ОПЕК-а плус, барел „ брента“ коштао је на лондонској берзи око 59 долара. Колико јуче, уочи почетка петро-блока „ 23“ исти барел стајао је око 64,60  америчка долара.

Између ове двије цијене исте врсте нафте ( лака тексашка нафта биљежи сличне успоне и падове цијене), свјетско тржиште црног злата мучила је  неизвјесност : колико је ОПЕК плус спреман да одврне петрославине већ од идућег месеца?

Што због масовне вакцинације против короне широм света,  и првих сигнала привредног оживљавања, глобално тржиште није крило нове апетите за барелима, и то за додатних 1,4 милиона барела дневно, а можда и далеко више, процјењивала је америчка инвестициона банка „ Голдман Сакс“.

Било како било, од 4. марта Ријад са „ плус–минус „ милион барела нафте дневно”, сада држи свјетско тржиште нафте у својеврсном „ шаху”.

ОПЕК плус намјерава да сваког мјесеца, док траје корона,  надаље вага да ли ће одврнути или заврнуту своје петрославине нафте купцима широм свијета.

(Агенције)