ЦИК хоће да модернизује изборе са 5.500 лаптопа :: Semberija INFO ::

 

ЦИК хоће да модернизује изборе са 5.500 лаптопа


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ затражиће да се путем ИПА фондова у периоду 2023. и 2024. године набави 5.500 лаптопа за свако бирачко мјесто у Босни и Херцеговини.

Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК на посљедњој сједници Централне изборне комисије, рекла је да би ти рачунари требало да садрже централни електронски бирачки списак са дигиталним фотографијама сваког бирача у циљу њихове идентификације.

"Такође, требало би да садржавају све обрасце за изборне резултате који би се попуњавали електронским путем, а омогућио би се и аутоматски пренос резултата са бирачког мјеста према општинским и градским изборним комисијама и путем јединственог информационог система и Централној изборној комисији", рекла је Хаџиабдићева.

Иначе, о модернизацији изборног процеса у Босни и Херцеговини прича се већ годинама, међутим још се гласа на начин како је то рађено и раније, а судећи по изјавама појединих политичара тако ће бити и у будућности.

Централна изборна комисија БиХ у новембру 2020. године у оквиру ИПА пројекта тешког 299.000 евра израдила је и Стратегију и Акциони план за побољшање интегритета, транспарентности и ефикасности изборног процеса у БиХ, а у њој између осталог навела и то да је електронски извод из бирачког списка "моћан алат" који помаже у ефикасном вођењу процеса повезаних с идентификацијом бирача.

"У исто вријеме електронски извод из бирачког списка изборном тијелу пружа видљивост о томе како се одвијају активности изборног дана на бирачким мјестима и како се о томе извјештава у стварном времену или готово у стварном времену", наводи се, између осталог, у овој стратегији и додаје да су електронски изводи из бирачког списка кључни елемент за унапређење транспарентности и ефикасности дана избора, али и гарантују да сви бирачи с правом гласа могу гласати и спречавају превару кроз редовну размјену информација са централизованим системом.

Стручњаци у Босни и Херцеговини сматрају да је модернизација изборног процеса неопходна и то прије свега како би се спријечиле манипулације које су посљедњих година све израженије, међутим такође истичу да се то не може радити само лаптопима.

"Не знам и није ми јасно шта ће им лаптопи. Треба уводити нове технологије јер је неприхватљиво да се ради на начин како се радило. Увођење нових технологија требало би да спријечи злоупотребе Изборног закона, нарочито када је у питању идентификација бирача", рекао је за "Независне" Вехид Шехић, аналитичар и бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ.

Он наглашава да је прије свега неопходно увести биометријску идентификацију бирача, чиме би се омогућило да неко три или четири пута гласа, а након тога обезбиједити да се на исправан и тачан начин евидентирају резултати избора, што би најефикасније било, како каже,  путем скенера, односно да се гласање врши као и до сада, али да се гласачки листић провлачи кроз скенер и на тај начин одмах евидентира резултат.

​ЦИК БИХ / Независне новине