Институт сутра предлаже додатне мјере због погоршане епидемиолошке ситуације :: Semberija INFO ::

 

Институт сутра предлаже додатне мјере због погоршане епидемиолошке ситуације


БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске предложиће сутра Републичком штабу за ванредне ситуације додатне мјере због значајног погорашања епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона.

Министар зравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да расте број лица која су на болничком лијечењу и имају тешку клиничку слику.

"Разматраћемо могућност поновне организације посла од куће, начина рада угоститељских објеката, броја лица која могу да бораве у њима, те организовања спортских манифестација", рекао је новинарима Шеранић након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци.

Шеранић је упозорио да људи не носе маске у затвореним просторима нити се понашају у складу са препорукама Института, посебно када је ријеч о дворанским условима.

Он је истакао да је командант Републичког штаба Радован Вишковић упутио писмо градоначелницима и начелницима општина јер локалне заједнице посвећују мање пажње спроводођењу мјера у борби против вируса корона.

Директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић је рекао да су на УКЦ дошли до закључка да се повећава број пацијената који захтијевају клиничко лијечење.

- Пацијенти које пошаљемо кући се брзо враћају на лијечење. Апелујемо на грађане да се придржавају мјера посебно у затвореном простору - рекао је Ђајић.

Повећао се број пацијената који долазе на прегледе.

- То је већи број млађих пацијената са тежом клиничком сликом. И они пацијенити које вратимо на кућно лијечење за пар дана опет долазе код нас. Заједнички став радника УКЦ-а је да се становници не придржавају мјере и преносим апел да се носе масе у затвореном простору, да се не настави тренд повећања пацијената на болничком лијечењу - рекао је Ђајић, на конференцији за новинаре.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржао је данас у Административном центру Владе састанак на којем је разматрана погоршана епидемиолошка ситуација и мјере Републичког штаба за ванредне ситуације.

Састанку су присуствовали  министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, директор Инспектората Републике Српске Милован Крчо, главни републички здравствени инспектор Милица Матијевић, шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић, директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Срна / Глас Српске