Бијелим мантилима заслужено признање Независних новина :: Semberija INFO ::

 

Бијелим мантилима заслужено признање Независних новина


У борби против вируса корона у посљедњих годину дана највећу жртву су поднијели "бијели мантили", који су поред страха за сопствени живот, али и живот и здравље својих најмилијих, сваки дан лијечили оне којима је помоћ била најпотребнија.

О њиховом труду, раду и пожртвованости писале су и "Независне новине", које су "бијеле мантиле" наградиле титулом личност године.

Читаоци су у том специјалном издању "Независних" имали увид у напоре и свакодневну борбу медицинских радника, који су и даље на првој линији борбе против невидљивог напријатеља. У њиховим исповијестима можемо видјети да су на послу и спавали, а због страха да ће заразити своје најближе седмицама нису ишли кући.

Како су нам тада рекли, највише их вријеђа када, и поред све њихове пожртвованости, поједини грађани и даље тврде да је вирус лаж.

У пацијентима за чије су се животе борили, како кажу, видјели су своје породице, те су се лавовски носили с пандемијом иако су сами свакодневно изложени овом вирусу.

Заштитна одијела, маске, визире и рукавице, које када једном ставе не смију скинути до краја смјене, која некада траје дуже од 24 сата, носили су сваки дан, а апеловали су на грађане да они макар носе маске.

Неки од медицинских радника су и преминули од ковида-19, те су тако жртве вируса корона, између осталих, и доктор Марко Пекија, љекар Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра РС, који је преминуо у 37. години након више од мјесец дана борбе с посљедицама инфекције вирусом корона.

Живот је изгубио и прим. др Драган Војводић, специјалиста интерне медицине, супспецијалиста нефролог, љекар Одјељења нефрологије Клинике за унутрашње болести УКЦ РС, а животну борбу са опаким вирусом изгубио је и медицински техничар Џебраил Шишић из Сарајева.

Независне новине