Државни парламентарци из џепова грађана већ наплатили по 15 хиљада КМ, а нису урадили ништа :: Semberija INFO ::

 

Државни парламентарци из џепова грађана већ наплатили по 15 хиљада КМ, а нису урадили ништа


Око 15 хиљада КМ већ је исплаћено на појединачне рачуне 42 државна заступника, упркос томе што у протекла четири мјесеца нису урадили буквално ништа. Овај износ почетком априла бит ће повећан за додатних 5 хиљада КМ на појединачним рачунима.

Заступнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, који је конституисан 6. децембра 2018. године, још увијек није одржао ниједну сједницу. Односно, већ четири мјесеца није усвојио ама баш ниједан закон или било који други акт из надлежности државне законодавне власти. 

Како смо раније писали, државни парламентарци, упркос нераду у јавном интересу, протеклих мјесеци бавили су се приватним интересима па су успјели усвојити све потребне одлуке који ће им омогућити примање плаћа и осталих накнада које их сљедују у складу са Законом о плаћама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине. 

У четвртак, 28. марта 2019. године, заказана је сједница Колегија Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а који чине предсједавајућа Борјана Кришто (ХДЗ) и њена два замјеника Денис Звиздић (СДА) и Небојша Радмановић (СНСД). 

На дневном реду ће се, наравно, наћи и једна радно-правна тачка, односно Потврђивање Рјешења о стицању статуса стално запослене заступнице за Сњежану Новаковић-Бурсаћ. 

Кришто, Звиздић и Радмановић расправљат ће и о одређивању надлежне комисије за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о патенту, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ и Извјештају о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права особа над којима се извшавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд Босне и Херцеговине, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом Босне и Херцеговине или међународним уговором чија је потписница Босна и Херцеговина или други суд у складу са законом Босне и Херцеговине за 2018. годину. 

Подсјећања ради, стална радна тијела Заступничког дома ПСБиХ, односно парламентарне комисије којима Колегиј Заступничког дома ПСБиХ делегира два приједлога закона и извјештај, још увијек нису успостављена. Разлог за то је политички став СНСД-а којим се функционисање Парламентарне скупштине БиХ условљава именовањем мандатара за састав Вијећа министара БиХ. 

На дневном реду Колегија Заступничког дома ПСБиХ наћи ће се и два обавјештења заступника о преузимању приједлога закона и приједлога измјена Пословника о раду Заступничког дома ПСБиХ као и Информација о реализацији вишегодишњих пројеката у институцијама БиХ, Образац изјаве о имовинском стању и Обавјештење Вијећа националних мањина о избору новог руководства.

Упркос томе што се нису бавили темама које би довеле до побољшања живота грађана Босне и Херцеговине, неки од државних парламентарци "жртвовали" су се па у склопу заступничких активности обилазили европске дестинације. Тако је Сафет Софтић боравио у Бриселу на конференцији којом је обиљежен Међународни дан Франкофоније, Предраг Кожул боравио је у Букурешту на конференцији парламентараца Дунавског региона, Небојша Радмановић боравио је у Будви на конференцији предсједника парламената Јадранско-јонске иницијативе, Борјана Кришто учествовала је на зимском засједању Парламентарне скупштине Организације за европску сигурност и сарадњу у Бечу и тако даље.

​Извор: www.klix.ba