Трамп фаворит републиканаца за изборе 2024. године :: Semberija INFO ::

 

Трамп фаворит републиканаца за изборе 2024. године


Да се данас одрже унутарстраначки избори, Доналд Трамп би био јасни фаворит за републиканског кандидата за предсједника САД 2024. године, показују резултату анкете Политико-Морнинг Консулта.

Резултати су објављени данас, три дана након ослобађајуће пресуде Трампу на његовом другом суђењу за импичмент, под оптужбом за подстицање побуне у америчком Капитолу 6. јануара, преноси Гардијан.

Међу републиканским гласачима, 59 одсто је рекло да жели да Трамп игра истакнуту улогу у њиховој странци, што је запањујућих 18 поена више у односу на посљедњу такву анкету, спроведену послије нереда на Капитолу. Нешто нижи број, 54 одсто, рекао је да ће подржати Трампа на предизборној листи.

Десетине хиљада републиканаца напустило је странку након побуне на Капитолу 6. јануара, а већина Американаца рекла је другим бирачима да би вољела да Трамп буде прогнан из политике.

Иако ће 45. предсједник до избора 2024. имати 78 година, моћи ће да се кандидује поново ако одлучи, након што је избјегао забрану обављања предсједничке функције након гласања Сената са 57 према 43.

Трампов подпредсједник Мајк Пенс заузео је друго мјесто у анкети Политико-Морнинг Консалта, са 12 одсто.

Доналд Трамп Млађи подјелио је треће мјесто са шест одсто са Ники Хејли, бившом гувернерком Јужне Каролине и амбасадорком у УН која је покушала да се дистанцира од Трампа још од нереда на Капитолу.

Мит Ромни, кандидат републиканаца за 2012. годину, а сада сенатор из Јуте, који је два пута гласао за осуду Трампа због оптужби за опозив, освојио је четири одсто у новој анкети. Тед Круз из Тексаса, један од сенатора који је подржао Трумпов покушај да поништи пораз на изборима, добио је три одсто.

Танјуг Глас Српске