Марио Кордић, новоизабрани градоначелник града на Неретви: Заштитићу права свих Срба у Мостару :: Semberija INFO ::

 

Марио Кордић, новоизабрани градоначелник града на Неретви: Заштитићу права свих Срба у Мостару


МОСТАР – Мостар је мултиетнички град, који по својој националној структури представља БиХ у малом, због чега ћу настојати да направим здраву причу којом бисмо послали поруку заједништва и доказали свима да можемо добро и угодно живјети једни крај других и једни с другима.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” новоизабрани градоначелник Мостара Марио Кордић говорећи о актуелној политичкој ситуацији у граду на Неретви и односима унутар Градског вијећа.

Кордић је као кандидат ХДЗ-а БиХ изабран у трећем кругу гласовима 17 вијећника, за један више од његовог противкандидата Златка Гузина. По занимању је љекар и до сада је обављао функцију директора Дома здравља у Мостару.

- Моја жеља је да до рјешења долазимо консензусом, разговорима и договорима и да кроз широку коалицију, у коју би сви били укључени доносимо одлуке – рекао је Кордић.

ГЛАС: Мислите ли да је у сложеној ситуацији, каква је данас у Мостару, тако нешто могуће?

КОРДИЋ: Ја лично као градоначелник би био сретан да то тако функционише, да одлуке буду квалитетне, односно да их у принципу једногласно усвајамо. Хоће ли то бити тако или неће, показаће вријеме. Формирано је ново Градско вијеће, састав је такав какав јесте, коалиције у принципу и не постоје. Због тога мислим да би такав начин рада био најквалитетнији.

ГЛАС: Већ на првој сједници било је проблема, а морао је интервенисати и високи представник. Очекујете ли да ће се такви проблеми јављати и у наредном периоду?

КОРДИЋ: Не очекујем да ће се ти проблеми понављати. Ови проблеми које смо имали на првој сједници су више нека политичка прича гдје је легално и легитимно да се сви боре за неку позицију. У том жару борбе је било некаквих различитих погледа и на Статут града и тумачење пословника, али тако изгледају сједнице. Међутим, када се почнемо бавити комуналним темама и када улог није тако велики, мислим да неће бити таквих проблема.

ГЛАС: Какав ће бити Ваш однос према српској заједници у Мостару?

КОРДИЋ: И као човјек имам контакте са српском заједницом у Мостару и то доста озбиљне, у смислу да у болници и дому здравља радим са колегама Србима и имамо фантастичан однос. Дефинитивно ћу бити неко ко ће заштити сва права Срба у Мостару и покушати направити једну здраву причу, не само са њима, него и са Бошњацима и Хрватима и људима који се  изјашњавају као остали.

Притисак

ГЛАС: Послије првог круга гласања Исламска заједница послала је саопштење у којем српског представника оптужује за издају. Како коментаришете такав иступ?

КОРДИЋ: Апсолутно нас враћају у неке дане кад није било овдје добро. Вјерске заједнице не треба да се мијешају у политику. Таква реакција била је непримјерена и осудили смо је сви, свако са своје стране. Јасно је свима да је то био покушај прављења притиска на српског члана Градског вијећа и то није добра порука.

​Глас Српске