НС РС: Инцко да за 90 дана достави извјештај :: Semberija INFO ::

 

НС РС: Инцко да за 90 дана достави извјештај


БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске тражи од високог представника у БиХ Валентина Инцка да сачини и у року од 90 дана овој институцији достави на разматрање извјештај о прогресу у имплементацији мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. година, један је од четири закључка које је вечерас Народној скупштини предложио посланички клуб СНСД-а.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да СНСД предлаже четири закључка која се односе на подношење извјештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. година.

Он је навео да је предложен закључак којим Народна скупштина Републике Српске усваја информацију у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. године.

"Предложен је и закључак у коме се наводи да је чланом два тачка један став Ф Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ прописано да ће високи представник везано за задатке који су наведени у споразуму извјештавати периодично о напретку у спровођењу мировног споразума УН, ЕУ, САД, Русију и друге заинтересоване владе, стране и организације", рекао је Мазалица у Народној скупштини.

Република Српска привржена је досљедном поштовању обавезе спровођења Дејтонског мировног споразума и тражи од високог представника за БиХ да поштује Дејтонски поразум и дјелује у складу са тим споразумом, изјавио је замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Срђан Мазалица.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске, у име Клуба посланика СНСД-а, Информацију у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009-2020. године, Мазалица је истакао да високи представник никада није поднио извјештај Влади Републике Српске о спровођењу мировног споразума.

"Поступајући на овакав начин, високи представник врши брутално кршење Дејтонског мировног споразума", напоменуо је Мазалица.

Он је подсјетио да су надлежности високог представника прописане Анексом 10 Дејтонског споразума и да је високи представник у претходним годинама свог мандата присвојио неограничена извршна, законодавна и судска овлаштења која не подлијежу никаквој ревизији, а доносио је и одлуке које немају никакво упориште у одредбама Анекса 10 Дејтонског споразума.

Мазалица је рекао да високи представник има обавезу да периодично извјештава УН, ЕУ, САД, Руску Федерацију и друге заинтересоване владе, стране и организације о напретку у спровођењу мировног споразума у вези са задацима одређеним у овом споразуму.

Он је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске Резолуцијом од 15. октобра 2008. године као страна споразума о цивилном спровођењу мировног споразума Анекса 10 позвала високог представника да извијести Републику Српску као заинтересовану страну о спровођењу тог споразума.

Закључци ће ступити на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

Срна / Независне