НСРС о захтјеву за подношење извјештаја високог представника :: Semberija INFO ::

 

НСРС о захтјеву за подношење извјештаја високог представника


Народна скупштина Републике Српске (НСРС) разматра Информацију у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о цивилном спровођењу мировног споразума у БиХ за период 2009. – 2020. година, са приједлогом закључака. Претходно је размотрен Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Српске за 2021. годину у укупном износу од 2.499.927 КМ.

Текући трошкови у овој години планирани су у укупном износу од 2.422.532 КМ, наводи се у овом документу.

Посланик СНСД-а Илија Таминџија изјавио је током скупштинске расправе да су цијене електричне енергије у РС убједљиво најниже у региону и навео да су од 30 до 58 одсто ниже у односу на Хрватску.

“За привреду су убједљиво најниже цијене електричне енергије у региону. Ту је компаративна предност Републике Српске када су у питању одређени привредни колективи”, рекао је Таминџија.

Према његовим ријечима, у посљедњих неколико година у Херцеговини су покренуте инвестиције на које се чекало 50 година.

Он је навео да су за вјетро-парк “Хргуд” одобрена средства и да се ради еколошка дозвола, те да ће у наредне двије и по године бити изграђен вјетро-парк инсталисане снаге 50 мегавата.

Таминџија је рекао да је соларни парк “Требиње 1” највећи у овом дијелу Европе за који је добијена концесија. Издата је еколошка дозвола за ХЕ “Бук Бијела” која се ради заједнички са Електропривредом Србије и, како је рекао, нема препрека да се ради на овом пројекту.

Таминџија је навео да су дистрибутивни губици у 2020. години били десет одсто и додао да очекује да у овој години буду испод десет одсто.

Народна скупштина разматраће Приједлог програма послова премјера и оснивања катастра непокретности за период 2021. – 2025. година.

На дневном реду је и информација у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о цивилном спровођењу мировног споразума у БиХ за период 2009. – 2020. са приједлогом закључака.

Пред посланицима је и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Међународном фонду за развој пољопривреде /ИФАД/ према пројекту развоја сеоског предузетништва и аграра.

Народна скупштина претходно је разматрала Нацрт закона о студентском стандарду.

Стварање једнаких услова и шанси за студенте у Републици Српској циљ је Нацрта закона о студентском стандарду, о којем данас расправља Народна скупштина Српске. Доношењем овог закона били би створени основни предуслови за успјешније школовање студената у Републици Српској, наводи се у образложењу законског рјешења.

Законским одредбама уређују се права, обавезе и одговорности студената у области студентског стандарда, те оснивање и врсте установа студентског стандарда.

Нацртом закона о студентском стандарду прописани су организација и рад установа студентског стандарда, запослени у установи, финансирање, надзор над спровођењем овог закона, као и друга питања студентског стандарда.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је на почетку данашњег рада рекао да је народни посланик Милан Тубин из Посланичког клуба СДС-а прешао у Посланички клуб Социјалистичке партије Српске /СПС/.

СРНА / БХРТ