Шеранић: Нове дозе вакцина стижу до 28. фебруара :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Нове дозе вакцина стижу до 28. фебруара


ПРИЈЕДОР - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да нове дозе вакцина, према подацима од добављача и дистрибутера, стижу до 28. фебруара, и да је ријеч о дозама за вакцинацију 100.000 људи.

"Надам да ће то бити реализовано и да ћемо моћи кренути у масовнију вакцинацију", рекао је Шеранић новинарима у Приједору, гдје је присуствовао почетку вакцинације здравствених радника Болнице "Доктор Младен Стојановић".

Говорећи о вакцинацији у Србији здравствених радника из Српске, за шта је било упита, Шеранић је најавио да она почиње сутра, када ће прве здравствене установе упутити своје раднике у Србију на локације уз саму границу.

"Почиње вакцинација у Сремској Митровици и у Лозници и добили смо информацију из Владе Србије да се и Шабац ставља у ту функцију тако да, сходно плану које Министарство континуирано ради са колегама из Владе Србије, установе су већ обавијештене. Свјесни смо чињенице да све иде врло брзо, али свакако очекујемо од радника у здравству и директора да се сви заједно потрудимо да овај посао што је могуће квалитетније завршимо", истакао је Шеранић.

Он је навео да је са Владом Србије током викенда договорено и проширење капацитета у вези са вакцинисањем радника како из приватних здравствених установа, тако и из приватних и јавних установа колективног смјештаја социјалне заштите, прије свега, домова за стара лица, па да и ти радници добију прилику за вакцинацију у Србији.

"Ми ћемо свакако морати да водимо адекватну евиденцију о томе како бисмо могли што прије реаговати када стигну ове вакцине које очекујемо јер принцип и суштина цијелог процеса и активности је да заштитимо, што је могуће прије, више лица која су нам у овом тренутку најугроженија, прије свега, радници у здравству и радници социјалне заштите", нагласио је Шеранић.

Вршилац дужности директора приједорске болнице Андрија Вукотић рекао је да се данас вакцинише 35 радника са двије локације ове болнице, и то са петог спрата централног објекта, који је претворен у ковид одјељење и из зграде некадашње психијатрије, која је претворена у ковид болницу.

"Послије овога, очекујемо вакцинације које ће, вјероватно, бити почетком марта и очекујемо тада око 100.000 доза, видјећемо како ће бити распоређене и колико ће припасти по појединим градовима", навео је Вукотић.

Он је оцијенио да је стање у овој болници тренутно много боље него крајем прошле године, те додао да се уторком одржавају сједнице Градског штаба за ванредне ситуације гдје се доносе мјере и планови.

"Ако знате да је у новембру и децембру било 90 пацијената са средње тешком и тешком сликом, а са данашњим даном имамо 40-45, онда могу да кажем да је здравствена ситуација много боља него претходних мјесеци. Са вакцинацијом која ће кренути сљедећих мјесеци, очекујем да ће здравствена ситуација бити много боља", рекао је Вукотић.

Начелник одјељења интерне медицине Горан Предојевић рекао је да се никада није двоумио да ли да прими вакцину и да је једва чекао овај дан.

"Искористио бих ову прилику да позовем све грађане, када вакцина буде доступна за ширу имунизацију, да се пријаве. Ми, здравствени радници, смо много уморни и једва чекамо да ова пандемија прође и да се вратимо нормалном раду, а то једино можемо постићи једном масовном и свеобухватном вакцинацијом", рекао је Предојевић.

Срна / Независне