Вучић: Морамо производити вакцине, вирус ће трајати још неколико године :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Морамо производити вакцине, вирус ће трајати још неколико године


Фото - Танјуг
БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вичић рекао је синоћ да Србија мора стратешки да се припреми и да сама производи вакцине, јер ће вирус корона трајати још неколико година.

Он је у емисији Хит твит на ТВ Пинк рекао да се разговара о производњи вакцине Спутњик В на Торлаку, и да су представници из Русије задовољни, али да мора много да се улаже у капацитете.

Планирано је да се, како је рекао, на Торлаку прво пакују вакцине, а онда ћемо тражити трансфер технологије.

Србија ће, каже, моћи да производи 20 милиона доза, од чега ће им требати пет милиона, а остало ће моћи да се понуди другима.

Вучић је рекао и да је Србија потписала уговоре за куповину преко 10 милиона доза вакцина и да су до сада добили два милиона доза.

Најавио је да сутра стиже и 40.000 доза вакцина Фајзер, сљедеће недјеље 46.000, а стизаће и још 50.000 руских, као и 800.000 вакцина АстраЗенеке из Пољске.

Из Ковакс прогама треба да добијемо 1.382.000 доза, али је нагласио да за сада није стигла ниједна.

Вучић је поново изразио и захвалност пријатељима из Кине, Русије, Емирата, који су помогли да Србија добије вакцине.

Поводом одлагања вакцина које су данас дониране Сјеверној Мкаедонији објаснио је да без дозволе произвођача вакцине не могу да се извозе и да се чекала дозвола Фајзера.

"Драго ми је што смо помогли пријатељима из Северне Македоније", рекао је Вучић.

Рекао је и да долази Милорад Додик и да ће се разговарати о вакцинама за РС, а да ће се дио здравствених радника из РС овде вакцинисати.

Каже да Србија жели да помогне и Црној Гори.

Упитан да ли је било притисака коме ће Србија да донира вакцине, каже да нико не може да сакрије успјех Србије и да има лицемјерја у свијету.

"Када смо једној европској земљи помогли сви су гледали да то сакрију, јер се зна ко може да помаже, а ко мора да слуша. Србија се издигла из тога, показујемо да не могу да нам лупају чврге, да смо део решења, а не проблема", истакао је Вучић додајући да имају вакцине и имаће их још.

Поводом коментара да то што поклањамо вакцине угрожава грађане Србије, каже да то говоре они који су већ добили вакцину.

Напомиње и да је његову мајку од 76 година спасла прва доза кинеске вакцине.

"Тако спасавамо и животе код комшија, ми имамо вакцине", истакао је Вучић.

Поводом захтјева да се на утакмици Звезда - Милан дозволи присуство публике каже да ће подржати став кризног штаба и да ће се видјети у ком смјеру иде епидемија.

Упитан да ли власник клуба у центру Београда гдје се синоћ окупило 700 људи има везе са СНС, каже да не зна ни који је клуб у питању, а ни ко је његов власник.

"Сви људи који су били тамо сносе одговрност. Као да сам ја крив што хоћемо да спасемо животе. То је патолошка потреба да увијек за све будем крив, научио сам на то", рекао је Вучић.

​Танјуг / Независне