НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У СЛОВЕНИЈУ :: Semberija INFO ::

 

НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У СЛОВЕНИЈУ


Улазак у Словенију о данас је могућ без карантина или негативног теста на вирус корона за оне који су вакцинисани с двије дозе вакцине против ковида 19 и оне који су га пребољели, те о томе имају потврду љекара.
Ову одлуку је донијела Влада Словеније.

Од тренутка када су пребољели ковид 19 не смије проћи више од шест мјесеци, а од вакцинисања другом дозом вакцине мора проћи најмање 14 дана.

Улазак у Словенију на основу природне имунизације оних који су пребољели ковид 19 или су вакцинисани с двије дозе, па су исто тако имуни, односи се само на држављане и резиденте чланице ЕУ и Шенгенског простора, а не и за оне из трећих држава.

Што се тиче скијалишта која до сада нису примала госте без негативног теста, на њима ће се од понедјељка, 15. фебруара моћи скијати с негативним тестом, не старијим од седам дана, док је до сада рок морао бити 24 сата.

Моћи ће скијати и они који су пребољели ковид 19 или се против болести вакцинисали с двије дозе. За њих пола године неће бити потребно тестирање, али морају имати љекарску потврду којом доказују да су вакцинисани, односно пребољели вирус корона.

Због побољшања епидемиолошке ситуације у Словенији ће од понедјељка, 15. фебруара, опет моћи радити све трговине, укида се забрана кретања међу општинама, а обнавља се и школска настава у учионицама за све основце и матуранте средњих школа.

Отварају се све трговине и услужне дјелатности до 100 метара радне површине, с тим да у њима буде осигурано 30 метара за појединог купца односно клијента, док ће мање трговине примати само по једног купца.

Влада Словеније појаснила је да је одлуке о релаксацији неких мјера и рестрикција донијела на основу тренда који је позитиван.

Земља је прешла у бољу епидемиолошку ситуацију, у тзв. "наранчасту" фазу јер су и број обољелих од ковида 19 у болницама и број просјечних зараза у једном дану већ од краја прошле седмице испод 1.000 случајева.
 
(РТРС)