ВОДЕ СРПСКЕ: Повећање водостаја на свим водотоцима на подручју Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

ВОДЕ СРПСКЕ: Повећање водостаја на свим водотоцима на подручју Републике Српске


Киша која је падала у току претходна два дана довела је до повећања водостаја на свим водотоцима на подручју Републике Српске.

Увидом у расположиве прогнозне моделе, обавјештавамо вас о сљедећем:

- Постоји могућност бујичних поплава на подручју Херцеговине, као и на бујичним водотоцима Бистрица, Јањ и Плива, као и могућност изливања ријеке Дрине.
- Водостаји ријеке Саве на већини мјерних станица су у порасту али се, према тренутним параметрима прогнозних модела, не очекује да ће водостаји ријеке Саве прећи коту редовне одбране од поплава, изузев на мјерној станици Јасеновац.
- Ријека Босна такође је у порасту, посебно у дијелу низводно од Добоја, али не би требало да пређе коту редовне одбране од поплава. С обзиром да се до четвртка очекују нове количине падавина, могуће је ново значајније повећање водостаја ријеке Босне.
- Водостаји ријеке Уне са Саном су у порасту, али се не очекује да ће на мјерним станицама на подручју Републике Српске у наредна три дана достићи коту редовне одбране од поплава.
- На ријеци Врбас повећање водостаја може се очекивати низводно од ХЕ Бочац усљед појачаног испуштања воде из ХЕ Бочац.

С обзиром да се у наредна два дана очекују нове падавине, неопходан је опрез у циљу заштите становништва и материјалних добара поред водотока у Републици Српској.

Воде Српске