Новости :: Semberija INFO ::

 

37. годишњица ЗОИ у Сарајеву – Олимпијски музеј евоцира дух Олимпијаде


У Сарајеву је 8. октобра прошле године отворена новообновљена зграда Олимпијског музеја, културног блага главног града и цијеле Босне и Херцеговине – истински свједок времена.

Музеј евоцира дух Олимпијаде одржане од 8. до 19. фебруара 1984. године када је Сарајево било центар свијета и представило се у најбољем свјетлу.

Сенка Ибришимбеговић, директорица ЈУ Градски музеји Сарајево, говорила је о значају Музеја поводом 37. годишњице Зимских олимпијских игара.

“Ово је годишњица отварања Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984., али није годишњица отварања новообновљеног музеја. Отворен је 8. октобра прошле године. Музеј је тада био отворен и полако су долазили посјетитељи. У протеклом периоду, у октобру, новембру и децембру имали смо око 1.500 посјетилаца”, појаснила је Ибришимбеговић.

С обзиром на тренутну ситуацију и пандемију коронавируса у објекту не смије бити више од 50 људи.



“Водимо о томе рачуна. Ове године, након зимских распуста, почели смо организоване посјете основних и средњих школа и вртића. У току је обиљежавање годишњице од отварања Зимских олимпијских игара и друге годишњице ЕYОФ-а, па смо одлучили да од 7. до 10. фебруара организујемо Дане отворених врата”, изјавила је Ибришимбеговић.

Дакле, музеј је бесплатан и отворен за све грађане.

“Појавила се већа заинтересованост за групне посјете и покушавамо да то све ускладимо како би се придр%0?авали мјера заштите. Сретни смо да смо имали прилику да реновирамо музеј и у њега унесемо дио колекције из Олимпијског музеја која је сачувана у рату, а и нове ствари које грађани могу донирати. Музеј евоцира дух Олимпијаде кроз све оно што покушавамо да направимо с поставком”, казала је Ибришимбеговић.

Сматра да је уложено пуно труда да се у поставку унесе дух Олимпијаде, кроз видео радове, реквизите које су донирали одређени спортисти, униформе које су носили спортисти, медаље…

Рад Музеја је ипак прекинут априла 1992. године када је вила Мандић, у којој се налази Олимпијски музеј, гранатирана и запаљена. У периоду између 1992. и 1998. године, запаљени објекат без крова је био изложен пропадању.

У Олимпијском музеју се могу видјети и дјела која говоре о самом току припрема за 14. Зимске олимпијске игре у Сарајеву, као и радови многих свјетских умјетника.

Вила Мандић, односно Олимпијски музеј је културно благо које је прави свједок времена и турбулентних дешавања у Сарајеву. Објекат који је одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ још 2009. године проглашен националним спомеником у оквиру комплекса вила из аустроугарског периода у сарајевској Петракијиној улици, коју осим Виле Мандић чине вила Хеинрицха Реитера, вила Хермине Радисцх и вила Форстратха Миклауа.

За Вилу Мандић је наведено да је изграђена 1903. године за познатог сарајевског адвоката и политичара, доктора Николу Мандића. Аутор пројекта је архитекта Карл Паржик. На дан отварања игара, 8. фебруара 1984. године, у објекту је отворен Музеј 14. Зимских олимпијских игара.

​БХРТ