Вучић захвалио Бајдену на честитки, што се тиче међусобног признања одговор Србије познат :: Semberija INFO ::

 

Вучић захвалио Бајдену на честитки, што се тиче међусобног признања одговор Србије познат


Фото - Танјуг

Међусобно признање Србије и Косова не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да разуме да је то нова америчка политика, али да његов одговор неће бити другачији од оног из Беле куће јесенас - да Србија на то не пристаје.

Вучић је тако одговорио на питање у вези са честитком председника САД Џозефа Бајдена у којој се први помиње међусобно признање, којег у прошлогодишњој, Трамповој честитки, није било.

„Добио сам честитку Бајдена. Хвала му за честитку. А што се тиче међусобног признања, то не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, ни ЕУ, ни у једној резолуцији”, рекао је Вучић.

Он је рекао да разуме да је то нова америчка политика, те да је било покушаја да се та синтагма наметне као нешто што је требало да прихватимо као коначно решење и у Вашингтонском споразуму.

„Већ сам им једном у лице рекао ста мислим о међусобном признају и мој одговор неће бити другачији”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Србија увек спремна за дијалог о КиМ, али не за признање

Србија је увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Кине, поручио је данас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питања новинара шта поручује онима који кажу да ће Србија признати Косово и додао да ће пре ставти „главу на пањ”, него да потпише било какав папир са признањем.

Подсетио је да је то већ једном одбио,у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума. Не могу да вам опишем тај осећај, наше службе су дошле до сазнања да ће то питање бити постављено, тако сам са великом тремом ишао у најмоћнију кућу на свету, нисам имао страх, јер сам знао шта ће бити моја одлука”, рекао је Вучић.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију и да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати.

Поручује да је Србија увек спремна за дијалог под покровитељством ЕУ, али да ће поштовати и став САД, Русије и Кине.

Вучић истиче да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

„Нећу да лажем народ, да говорим да је ситуација лака и изигравам хероја, ситуација јесте тешка и биће све тежа. Као што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и она ми ту плаћамо цену”, закључио је Вучић.

​Политика