У ВИРЏИНИЈИ УКИНУТА СМРТНА КАЗНА, КОРАК КА ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ МАРИХУАНЕ :: Semberija INFO ::

 

У ВИРЏИНИЈИ УКИНУТА СМРТНА КАЗНА, КОРАК КА ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ МАРИХУАНЕ


Доњи дом парламента савезне државе Вирџиније гласао је за укидање смртне казне, што је корак даље на путу да се та мјера заиста укине.

Претходно је такву одлуку усвојио Сенат, а очекује се да је потпише и демократски гувернер Вирџније Ралф Нортам и на тај начин је учини законом, пише Глас Америке.

Одлука је у Представничком дому вирџинијског парламента усвојена са 47 гласова за и 41 против. Један демократа је гласао против, али су троје републиканаца гласали за.

Оба дома парламента су гласала и за легализацију марихуане у рекреационе сврхе. План је да 2024. почне да се продаје марихуана у земљи и да се оформи агенција која ће надгледати ту продају.

Има, међутим, још много ствари које треба усагластити унутар прописа. Али, ако се то одобри, Вирџиња ће постати прва јужњачка држава која је легализовала марихуану.

И марихуана и смртна казна су велике промене у Вирџинији, дугогодишњој конзервативној држави која је углавном гласала за републиканце. Ипак, 2008. Вирџнија је гласала за Обаму.

Вирџнија је у својој историји имала већи број затвореника него било која америчка држава. Према подацима Центра за смртну казну, у Вирџинији је погубљено 1.389 људи. Ипак, посљедњих година тај број је смањен. Посљедња смртна казна у тој земљи извршена је 2017. и још двојица мушкараца су на њу осуђена.

Демократе су тврдиле да се на смртну казну углавном осуђују црнци, док републиканци сматрају да је она неопходна у случајевима тешких кривичних дијела.

(ТАЊУГ)