МЕРКЕЛ: НЕ ПРЕКИДАТИ ДИЈАЛОГ СА РУСИЈОМ :: Semberija INFO ::

 

МЕРКЕЛ: НЕ ПРЕКИДАТИ ДИЈАЛОГ СА РУСИЈОМ


Дијалог са Русијом не треба прекидати због тренутних разлика, укључујући и случај блогера Алексеја Наваљног, рекла је њемачка канцеларка Ангела Меркел.

- Упркос свим разликама, стратешки је императив да се одржи дијалог са Русијом о многим геостратешким питањима - рекла је Меркелова у видео позиву са француским предсједником Емануелом Макроном након виртуелног састанка француско-њемачког Савјета за одбрану и безбједност.

Она је подсјетила да је за проналажење рјешења потребна сарадња, укључујући Украјину и Либију.

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да су шведске, пољске и њемачке дипломате, које су 23. јануара учествовале у неовлашћеним демонстрацијама у Москви и Санкт Петербургу проглашене персоне нон грата.

Министарство спољних послова саопштило је да постоје докази који потврђују да су службеници шведског и пољског генералног конзулата у Санкт Петербургу и службеници Амбасаде Њемачке у Москви учествовали у неодобреним демонстрацијама.

Званичници ове три земље позвани су у руско Министарство спољних послова, гдје им је изражен протест.

Раније је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла да ће Москва реаговати на сваки случај интервенције страних дипломата у руске унутрашње ствари у вези са ситуацијом која укључује блогера Алексеја Наваљног.

Руски амбасадор у Њемачкој позван је на разговор у њемачко Министарство спољних послова у вези са протјеривањем њемачког дипломате, наводи ТАСС.
 
(СРНА)