Ванеков млин у Бијељини и Варошка џамија у Травнику национални споменици БиХ :: Semberija INFO ::

 

Ванеков млин у Бијељини и Варошка џамија у Травнику национални споменици БиХ


Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине на посљедњој сједници прогласила је Градитељску цјелину – Варошку џамију у Травнику, те Мјесто и остатке градитељске цјелине – Ванеков млин у Бијељини националним споменицима БиХ.
​ 
Усвојене су измјене и допуне раније донесених одлука за националне споменике: Градитељска цјелина – Хаџимуратовића Даире (Велике Даире) у Сарајеву; Грађевина – Катедрала (Катедрала-Црква Срца Исусова) у Сарајеву; Грађевина – Кућа Дамић у Радићевој улици број 10 у Сарајеву; Хисторијско подручје – Мраморје у засеоку Раонићи, Каоштице, опћина Вишеград; Грађевина – Банка на Обали (бивши Објекат Филијале аустроугарске банке) у Сарајеву; Гробљанска цјелина Алифаковац у Сарајеву те Покретно добро – Сарајевска Хагада.
 
Измјене и допуне наведених одлука односе се на категоризацију и редефинирање мјера заштите у складу са тренутним стањем тих добара.
 
Одлуке су донијели предсједавајући Комисије Радоје Видовић, те чланови Горан Милојевић и Амир Пашић, наводи се у саопштењу Комисије за очување националних споменика БиХ.
 
Извор: Klix.ba